Saeima dod zaļo gaismu bezdarbnieka palīdzības pabalsta ieviešanai

(24.04.2020.)

Saeima piektdien, 24.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, ieviešot bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Persona, kurai piešķirtā bezdarbnieka pabalsta periods beidzas 2020.gada 12.martā vai vēlāk un kura sakarā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas radītajiem apstākļiem turpina būt bezdarbnieka statusā, varēs pieprasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu.

"Valstij ir jāpalīdz visiem tās iedzīvotājiem. Covid-19 krīzē daļa cilvēku jau ir zaudējusi darbu un nonākusi finanšu grūtībās. Diemžēl, krīzei ieilgstot, situācija strauji neuzlabosies, un ir jāaptver visi iespējamie riski. Bezdarbnieka palīdzības pabalsts būs instruments, kas palīdzēs tiem, kas pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas perioda beigām nebūs atraduši jaunas darba iespējas," iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periods būs ne ilgāks par četriem mēnešiem. Pabalstus piešķirs un izmaksās laikā no 2020.gada 12.marta līdz 2020.gada 31.decembrim. Izmaksu pārtrauks, ja persona zaudēs bezdarbnieka statusu vai tai būs piešķirta apdrošināšanas atlīdzība saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, valsts pensija vai ikmēneša atlīdzība bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsta apmērs būs 180 eiro mēnesī. Par pabalsta saņēmējiem netiks veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Lai pieteiktos bezdarbnieka palīdzības pabalsta saņemšanai, bezdarbniekam būs jāiesniedz iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Pabalstu piešķirs no nākamās dienas, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksa.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt