Psihiatriskajās slimnīcās padomju laikā nepamatoti ievietotie varēs prasīt reabilitāciju

(20.06.2013.)

Lai atjaunotu vēsturisko taisnīgumu un padomju okupācijas laikā psihiatriskajās slimnīcās bez tiesas spriedumiem nepamatoti ievietoto cilvēku godu un cieņu, Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, pieņēma likumu „Par PSRS un Latvijas psihiatriskajās ārstniecības iestādēs laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam nepamatoti ievietotajām personām”.

Iesniegumu prokuratūrai par personas statusa atjaunošanu varēs iesniegt pati persona ― Latvijas pilsonis, nepilsonis vai pastāvīgais iedzīvotājs ― vai tās aizgādnis. Personas nāves gadījumā ― arī radinieks vai pārdzīvojušais laulātais.

Lai pieņemtu lēmumu par personas statusa atjaunošanu vai atteikumu atjaunot personas statusu, prokurors pieprasīs psihiatrijas ekspertu komisijas rakstveida atzinumu, kā arī, ja nepieciešams, citu ekspertu, tostarp psihiatrijas ekspertu atzinumu.

Psihiatrijas ekspertu komisija atzinumu sniegs, pamatojoties uz medicīnisko dokumentāciju, kuru tās rīcībā nodevis prokurors.

Iesniegums par personas statusa atjaunošanu prokuratūrai būs jāizskata un lēmums jāpieņem sešu mēnešu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Lēmumā par personas statusa atjaunošanu prokuroram būs jānorāda, cik ilgu laiku persona bija nepamatoti ievietota psihiatriskajā ārstniecības iestādē un kādu apstākļu dēļ.

Likumā noteikta arī prokuratūras lēmuma pārsūdzēšanas kārtība. Šādos gadījumos atzinumu izvērtēs ģenerālprokurors, un, ja persona būs neapmierināta, tā ģenerālprokurora lēmumu varēs pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa noteiktajā kārtībā.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā šī gada 1.augustā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā