Likuma grozījumus, kas paredz iespēju tiesiskās aizsardzības procesā ļaut samazināt uzņēmuma pamatkapitālu, vērtēs darba grupā

(04.06.2013.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 4.jūnijā, vienojās, ka grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz papildināt pašreizējo regulējumu ar uzņēmuma pamatkapitāla samazināšanu tiesiskās aizsardzības procesā, vērtēs darbā grupā. Iesniegtos grozījumus skatīs darba grupa, kas pašlaik jau strādā pie maksātnespējas regulējuma izmaiņām saistībā ar fizisko un juridisko personu maksātnespējas procesiem.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norāda, ka kreditoriem ir jādod iespēja kapitalizēt parādus, veicot izmaiņas uzņēmuma pamatkapitālā, tomēr piedāvātie likuma grozījumi pēc maksātnespējas likuma ekspertu domām var veicināt uzņēmumu pretlikumīgas pārņemšanas jeb reiderisma iespējas. „Tāpēc pašlaik šos grozījumus nododam rūpīgai izvērtēšanai darba grupā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Darba grupā strādā maksātnespējas regulējuma eksperti, sociālie partneri, atbildīgās ministrijas un deputāti, un plānots, ka šo likumprojektu darba grupa skatīs pirmdien, 10.jūnijā, informē J.Ozoliņš.  

Likumprojekta anotācijā tā iesniedzēji norāda, ka grozījumu mērķis ir paplašināt tiesiskās aizsardzības procesā pielietojamo metožu klāstu un elastību to piemērošanā, kas ļautu biežāk saglabāt uzņēmumu darbību un darbavietas kā alternatīvu bankrotam un uzņēmuma likvidācijai.

Pašlaik Maksātnespējas likumā kā viena no tiesiskās aizsardzības procesā piemērojamām metodēm ir paredzēta kapitālsabiedrības pamatkapitāla palielināšana, bet nav paredzēta tā samazināšana. Ja kreditori kā tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas nosacījumu vēlas izvirzīt prasību samazināt pamatkapitālu, patlaban to nav iespējams nodrošināt, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Grozījumi veidoti, par paraugu ņemot Vācijā pastāvošo regulējumu, tomēr vairākos aspektos tas ir labvēlīgāks esošo dalībnieku vai akcionāru interesēm nekā Vācijā, norādījuši iesniegtā likumprojekta autori.

Pašlaik Komerclikums atļauj uzņēmumam samazināt pamatkapitālu, taču ne uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā