Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lems par smēķēšanas aizliegumu bērna klātbūtnē

(29.05.2013.)

Saeima ceturtdien, 30.maijā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz smēķēšanu bērna klātbūtnē definēt kā vardarbību. Piedāvātie likuma grozījumi paredz noteikt, ka fiziska vardarbība ir bērna veselībai vai dzīvībai bīstams apzināts spēka pielietojums saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tai skaitā tabakas dūmu, iedarbībai.

Lai veicinātu bērnu tiesības uzaugt ģimeniskā vidē, likuma grozījumi arī paredz noteikt, ka bez vecāku gādības palikušam bērnam primāri tiek nodrošināta iespēja augt pie aizbildņa vai audžuģimenē. Tāpat likuma grozījumi paredz paplašināt emocionālās vardarbības definīciju, noteikt pienākumu vecākiem vai personām savas prombūtnes laikā bērnam nodrošināt uzraudzību, kā arī paredzēts izveidot nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu.

Galīgajā lasījumā Saeima rītdien lems arī par Latvijas Republikas valsts robežas likuma grozījumiem, kas paredz Valsts robežsardzei jaunu pienākumu – reģistrēt transportlīdzekļus rindā pie valsts ārējās sauszemes robežas.

Tāpat parlaments rīt skatīs otrajam lasījumam sagatavotos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz norēķinu sistēmu mājsaimniecībām, kas no atjaunojamiem energoresursiem ražoto elektroenerģiju nodod kopējā valsts elektroenerģijas tīklā.

Otrajam lasījumam sagatavoti arī Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma grozījumi, lai noteiktu arī citu personu atbildību par ugunsdrošību objektā, precizētu fizisko personu pienākumus ugunsdrošības jomā, kā arī pilnveidotu regulējumu sadarbībai ar kaimiņvalstu dienestiem.

Tāpat Saeima otrajā lasījumā skatīs likumprojektu „Par Latvijas PSR un PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs nepamatoti ievietotajām personām”, kas paredz atjaunot vēsturisko taisnīgumu un padomju okupācijas laikā psihiatriskajās slimnīcās bez tiesas spriedumiem nepamatoti ievietoto cilvēku godu un cieņu, kā arī likvidēt šiem cilvēkiem radītās nelabvēlīgās tiesiskās sekas.

Ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā ir grozījumi Civillikumā, kas paredz papildināt likumu ar jaunu tiesību institūtu - apbūves tiesība. Ar to plānots nodrošināt regulējumu situācijās, kad uz citai personai piederošas zemes tiks būvētas nedzīvojamas ēkas vai inženiertehniskas būves.

Konceptuāli pirmajā lasījumā Saeima rīt lems arī par grozījumu Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz, ka Saeima arī Satversmes tiesas tiesnešus ievēlēs atklātā balsojumā.

Deputāti rītdien lems arī par vairāku deputātu un Ministru kabineta sagatavoto likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās.

Kopumā Saeimas 30.maija sēdes darba kārtībā ir iekļauti 32 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/dmzw




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā