Aizsardzības komisija konceptuāli atbalsta grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā

(19.03.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 19.martā, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kas paredz noteikt arī citu personu atbildību par ugunsdrošību objektā, precizēt fizisko personu pienākumus ugunsdrošības jomā, kā arī pilnveidot regulējumu sadarbībai ar kaimiņvalstu dienestiem.

Komisijas deputāti šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvjiem norādīja, ka likumprojekts ir būtiski jāpilnveido, jo vairākas grozījumu normas ir neskaidras. Deputāti vērsa uzmanību, piemēram, uz likumprojekta pantu par fizisko personu pienākumiem ugunsdrošības jomā, kurā nav skaidrs amatpersonu loks, kas varēs veikt ugunsdrošības uzraudzību. Arī Saeimas Juridiskais birojs norādīja, ka uz otro lasījumu vajadzētu lūgt ilgāku laiku, lai izvērtētu grozījumos noteiktos jaunos pienākumus.

Likuma grozījumi noteiks ēkas īpašnieku, īrnieku, pārvaldnieku, nomnieku un citu lietotāju pienākumus par ugunsdrošību konkrētajā objektā, kā arī precizēs fizisko personu pienākumus, piemēram, pēc VUGD amatpersonas pieprasījuma atļaut veikt ugunsdrošības uzraudzību. Praksē nereti atbildīgās personas ugunsdrošības prasības neievēro tieši savās ēkās vai būvēs, informēja likumprojekta autori.

Veicot ugunsdrošības uzraudzību, turpmāk amatpersonas varēs arī fotografēt, izdarīt audio un videoierakstus, kā arī pieprasīt uzrādīt personu apliecinošus dokumentus.

Grozījumi paredz likumu papildināt ar jaunu pantu par sadarbību ar kaimiņvalstu dienestiem. Turpmāk VUGD vadība varēs pati lemt par palīdzības sniegšanu vai lūgšanu ugunsgrēku dzēšanā un glābšanas darbos pēc valstu lūguma, ar kurām Latvijai ir sauszemes robeža. Pašlaik likums nedod tiesības VUGD gadījumos, kas nav uzskatāmi par katastrofām, bez Ministru kabineta lēmuma sniegt vai lūgt palīdzību kaimiņvalstu dienestiem, tāpēc šāda norma likumā nepieciešama, lai VUGD nelaimes gadījumā varētu reaģēt nekavējoties, sacīja likumprojekta autori.

Likumprojekta autori arī norāda, ka likuma grozījumi kopumā uzlabos ugunsdrošības stāvokli objektos, samazinās ugunsgrēka izcelšanās iespējamību, apdraudējumu cilvēku dzīvībai un materiālajām vērtībām, kā arī veicinās amatpersonu un fizisko personu sadarbību.

Aizsardzības komisija lūgs Saeimu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam atvēlēt četras nedēļas.

Par Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likuma grozījumiem trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā