Saeima pirmajā lasījumā atbalsta deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās

(07.02.2013.)

Saeima ceturtdien, 7.februārī, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt mazajās pašvaldībās ievēlamo deputātu skaitu.

Turpmāk tajās pašvaldībās, kuru administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrējušies ne vairāk kā 5000 iedzīvotāju, pašreizējo 13 deputātu vietā būs jāievēl deviņi deputāti.

Izmaiņas likumā rosinātas, lai nodrošinātu profesionālu un efektīvu pašvaldības iedzīvotāju pārstāvniecību novada domē, iepriekš atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē likumprojekta iesniedzēju vārdā uzsvēra komisijas sekretāre Lolita Čigāne. „Patlaban Latvijā ir 37 šādas mazās pašvaldības, un lielākajā daļā no tām lēmumu pieņemšana ir apgrūtināta, jo ievēlētie deputāti, kuri kādreiz ieņēma deputātu vai priekšsēdētāju amatus bijušajos pagastos, bieži vien nepārstāv visa novada, bet gan tikai sava bijušā pagasta intereses. Tas noved pie tā, ka atšķirīgo viedokļu dēļ ir apgrūtināts domes darbs, jo nav iespējams vienoties par labāko risinājumu visa novada iedzīvotājiem,” sacīja L.Čigāne.

Plānots, ka grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas un attieksies uz deputātiem, kas tiks ievēlēti 2013.gada pašvaldību vēlēšanās.

Saeima likumprojektu skatīs steidzamības kārtībā, un galīgajā lasījumā to plānots pieņemt 14.februārī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā