HES būves drošuma programmu turpmāk uzraudzīs Ekonomikas ministrija

(29.01.2013.)

Hidroelektrostaciju (HES) būvju drošuma programmas un deklarācijas turpmāk uzraudzīs Ekonomikas ministrija (EM). To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā otrdien, 29.janvārī, izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā „Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu”.

Līdz pagājušā gada jūlijam šo uzraudzību veica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kurai, kā norāda likumprojekta autori, nav nekādas saistības ar būvju drošuma un ekspluatācijas uzraudzību.

Likumprojekts paredz, ka HES būvju valdītājam jāizstrādā drošuma programma un jāiesniedz EM tās kopija. Jaunais regulējums noteic, ka HES būvi nedrīkstēs ekspluatēt bez valdītāja apdrošināšanas, un tās polises kopija būs jāiesniedz EM.  

Izmaiņas arī paredz izslēgt pienākumu saņemt drošuma sertifikātu, jo atzinums par būvju tehnisko stāvokli būs ietverts inženiera sagatavotajā drošuma deklarācijā, kura HES valdītājam reizi gadā būs jāiesniedz EM.

HES hidrotehnisko būvju būvniecību tāpat kā līdz šim uzraudzīs pašvaldības būvvalde, bet drošuma novērtējumu arī turpmāk veiks HES valdītāja izvēlēti speciālisti.

Kā šodien komisijas sēdē norādīja likumprojekta autori, pašlaik valstī ir 154 hidrotehniskās būves.

Par grozījumiem likumā „Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu” vēl jālemj Saeimai. Komisija lūgs Saeimu likumprojektu atzīt par steidzamu.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde