Saeima atbalsta grozījumus likumos, kas atvieglos elektrolīniju uzturēšanu

(24.01.2013.)

Saeima ceturtdien, 24.janvārī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Aizsargjoslu likumā un Meža likumā, kas paredz elektrolīniju īpašniekiem atvieglot objekta uzturēšanu un novērst drošas elektroapgādes apdraudējumu.

Tieši krītoši koki mežos rada nozīmīgākos kaitējumus elektrolīnijām, tādēļ grozījumi precizē gaisvadu elektrolīniju aizsargjoslu platumu. Aizsargjoslām būs divas daļas - trase, kas jāuztur tīra no kokiem un krūmiem, un josla, kurā atļauta bīstamo koku ciršana. Grozījumi precizē, kādi koki uzskatāmi par potenciāli bīstamiem elektrolīniju nepārtrauktas darbības nodrošināšanai. Šādu koku izciršana tiks veikta pēc situācijas novērtēšanas jau laikus, lai nepieļautu to uzkrišanu elektrolīnijām.

Izmaiņas arī paredz, ka meža īpašnieki varēs prasīt elektrolīniju īpašniekiem atpirkt nocirstos kokus.

Tāpat grozījumi precizē apdraudošo koku ciršanas kārtību elektrolīniju aizsargjoslās, ārpus tām, kā arī ārkārtas situācijās. Pagarināts arī termiņš meža īpašnieku informēšanai par nocirstajiem kokiem.

Kā norāda likumprojekta autori, krītošu koku izraisīta elektrolīniju bojājumu novēršana gadā izmaksā vidēji no 10 līdz 12 tūkstošiem latu, kā arī vidēji reizi piecos gados īpaši nelabvēlīgu dabas apstākļu dēļ nodara zaudējumus vēl 90 tūkstošu latu apmērā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā