Saeima veic izmaiņas sociālās apdrošināšanas likumā

(20.12.2012.)

Saeima ceturtdien, 20.decembrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas palīdzēs risināt situācijas, kurās darba ņēmēji darba devēju rīcības dēļ zaudē tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem.

Likuma grozījumi paredz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības atsevišķos gadījumos reģistrēt darba ņēmēja statusa zaudēšanu. Tas nepieciešams, jo daži darba devēji ilgstoši neinformē VID par to, ka persona uzņēmumā vairs nestrādā. Tādējādi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saskaras ar problēmu, ka persona joprojām ir reģistrēta kā darba ņēmējs, lai gan faktiski darba attiecības ir pārtrauktas. Tas liedz bijušajiem darbiniekiem pretendēt uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, piemēram, bezdarbnieka pabalstu. Problēma tiks atrisināta, VID paredzot iespēju reģistrēt sociāli apdrošinātas personas statusa zaudēšanu un par to paziņojot VSAA.

Patlaban ir gadījumi, kad, piešķirot sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, personas apdrošināšanas stāžā netiek ieskaitīti mēneši, par kuriem darba devējs nav savlaicīgi sniedzis VID ziņojumu par veiktajām obligātajām iemaksām. Tādēļ likums paredz, ka darba ienākumus un sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru par iepriekšējo periodu varēs precizēt tāpat kā citus nodokļus – triju gadu laikā. Darba devējs darba ņēmēja darba ienākumus un obligātās iemaksas katru pārskata mēnesi varēs precizēt vienu reizi.

Lai novērstu riskus sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izkrāpšanai, tiek paredzēts, ka iemaksu precizēšana nemainīs jau piešķirto īstermiņa sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru.

Likuma grozījumi attiecībā uz VID tiesībām reģistrēt darba ņēmēja statusa zaudēšanu un darba ienākumu precizēšanu stāsies spēkā 2013.gada 1.martā.

Likums arī paredz no nākamā gada 15.janvāra mainīt VSAA statusu, no valsts aģentūras pārtopot par tiešās valsts pārvaldes iestādi.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā