Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta grozījumus speciālās ekonomiskās zonas regulējumā; diskusijas par darbības termiņu

(04.12.2012.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 4.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus vairākos likumos, kas paredz īpašu nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) pagarināt līdz 2035.gada beigām. Deputātiem diskutējot par šo ekonomisko zonu darbības termiņu, komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis pauda sašutumu, ka atbildīgā ministrija nepārzina kaimiņvalstīs esošo regulējumu.

„Nav pieņemami, ka Satiksmes ministrija nezina, kāds ir brīvostu un speciālās ekonomiskās zonas regulējums mums tuvākajās valstīs, kas reģionā ir vistiešākie Latvijas konkurenti par investīciju piesaisti. Uzskatu, ka termiņš tiek noteikts bez pamatojuma, jo tam būtu jābūt racionāli pamatotam no investoru piesaistīšanas efektivitātes viedokļa,” uzsvēra V.Dombrovskis.

Kā norādīja deputāts Ivars Zariņš (SC), darbības termiņš ir svarīgs, lai investori varētu rēķināties ar garantiju ieguldīt. Savukārt deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība) sacīja, ka, lai attīstītu uzņēmējdarbību arī nākotnē, SEZ darbības termiņš jānosaka kā beztermiņa. Arī deputāts Dzintars Kudums (VL-TB/LNNK) pauda atbalstu beztermiņa regulējumam, jo tā ir iespēja veicināt konkrētas nozares attīstību.

Patlaban īpašs nodokļu regulējums SEZ ir spēkā līdz 2017.gadam, un termiņš noteikts sarunās starp Eiropas Komisiju un Latviju laikā, kad stājāmies Eiropas Savienībā, informēja Satiksmes ministrijas Tranzīta politikas departamenta direktors Andris Maldups. Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja jautājumu par termiņa pagarinājuma pamatojumu un regulējumu Igaunijā, Lietuvā un Polijā, A.Maldups sacīja, ka termiņš ir pašas valsts izšķiršanās un konkrēti dati par regulējumu visās ES valstīs ministrijai neesot.  

Likumprojekta mērķis ir veicināt jaunu investīciju piesaisti speciālajās ekonomiskajās zonās, paredzot nodokļu atvieglojumus tajās strādājošām komercsabiedrībām.

Grozījumu Liepājas speciālās ekonomiskās zonas likumā un Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā, kas paredz pagarināt šajās teritorijās SEZ darbības termiņu līdz 2035.gada 31.decembrim, deputāti šodien atbalstīja pirmajā lasījumā. Tāpat komisijas deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās”, par kuru atbildīgā ir noteikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Grozījumus šajos likumos trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.

          


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt