Ar Farmācijas likuma grozījumiem mazinās viltotu zāļu izplatības riskus

(29.11.2012.)

Saeima ceturtdien, 29.novembrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, kas palīdzēs mazināt viltotu zāļu nokļūšanas risku legālas zāļu piegādes ķēdē.

Likums paplašina Zāļu valsts aģentūras funkcijas kontroles un uzraudzības jomā, ieviešot ne tikai zāļu, bet arī zāļu izgatavošanā izmantojamo aktīvo vielu ražotāju, importētāju un izplatītāju reģistrāciju. Tāpat zāļu un aktīvo vielu ražotājiem un importētājiem būs jāsaņem labas ražošanas prakses sertifikāts, bet zāļu izplatītājiem – labas izplatīšanas prakses sertifikāts. Šie pienākumi izriet no Eiropas Savienības direktīvām, kas vērstas uz zāļu viltošanas riska mazināšanu, un uzlabos tirgū esošo zāļu drošuma uzraudzību.

Likums paredz Veselības inspekcijai tiesības aizliegt ne tikai zāļu, bet arī aktīvo vielu un palīgvielu izplatīšanu, ja tiek konstatēts, ka tās ir nekvalitatīvas vai viltotas.

Lai saņemtu sertifikātu veterināro zāļu izplatīšanai, personai, kas vēlas to darīt, būs jāapliecina sava kvalifikācija saskaņā ar Latvijas Veterinārārstu biedrības izstrādāto pārbaudes programmu. Līdz šim šāda kvalifikācijas pārbaude nebija nepieciešama.

Likuma grozījumi ievieš arī zāļu importa, viltotu zāļu, aktīvās vielas un palīgvielas definīcijas, kā arī nosaka jaunus pienākumus Zāļu valsts aģentūrai farmakovigilances jeb zāļu lietošanas drošuma uzraudzības jomā. 




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt