Ivans Klementjevs: ceļš uz augstiem sasniegumiem sportā sākas jaunībā

(16.10.2012.)

„Ceļš uz augstiem sasniegumiem sportā sākas jaunībā, tāpēc ir būtiski nodrošināt bērniem un jauniešiem sporta iespējas un tam atbilstošu infrastruktūru.” To Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas izbraukuma sēdē, pirmdien, 15.oktobrī, tiekoties ar Daugavpils novada domes pārstāvjiem, sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs. Apakškomisijas deputāti devās izbraukuma sēdē uz Daugavpili, lai, tiekoties ar vietējo sporta institūciju vadītājiem un jomas pārstāvjiem, paplašinātu zināšanas par sporta nozares attīstības tendencēm reģionos.

I.Klemenjtevs pauda gandarījumu par pēdējā laika uzlabojumiem Daugavpils sporta nozarē un atgādināja, ka ieguldījumi sportā sniedz atdevi gan sociālajā jomā, mazinot noziedzības līmeni, gan samazinot tēriņus veselības aprūpē, gan, sportistiem sasniedzot augstus panākumus, pievēršot pasaules uzmanību mūsu valstij. „Sporta nozares potenciālu Daugavpilī, apliecina tas, ka šī gada Olimpiskajās spēlēs divi sportisti arī no šīs pilsētas pārstāvēja mūsu valsti,” sacīja I.Klementjevs.

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova informēja, ka sports ir viena no prioritārajām jomām, kam katru gadu tiek palielināts finansējums. Pašvaldība iegulda līdzekļus ne tikai profesionālā sporta veicināšanai, bet arī plašākas sabiedrības pievēršanai veselīgam dzīvesveidam.

Apakškomisijas deputāts Gunārs Rusiņš pauda gandarījumu par sporta institūciju darbinieku entuziasmu, kas sniedz atbalstu gan sporta nozares uzturēšanā, gan palīdzot vietējiem sportistiem sasniegt augstus rezultātus. Atbildot uz uzsākto diskusiju par iespēju dažādos Latvijas reģionos izvietot Murjāņu sporta ģimnāzijas filiāles, apakškomisijas deputāts sacīja, ka to būtu grūti realizēt no loģistikas viedokļa, kā arī vērsa uzmanību, ka talantīgie jaunieši sporta skolās nonāk no visas Latvijas un dzīvesvieta nav noteicošais faktors izvēlei tajās mācīties.

Kā vienu no problēmām Daugavpils olimpiskā centra valdes loceklis Uldis Pastars iezīmēja neskaidros kritērijus finansējuma piešķiršanai sporta bāzēm. Viņš akcentēja, ka valsts dotācija nepalielinās un netiek ņemtas vērā augošās sporta bāzu uzturēšanas izmaksas. I.Klementjevs aicināja sporta institūciju pārstāvjus aktīvāk izmantot struktūrfondu iespējas.

Lai klātienē iepazītos ar vietējo sporta institūciju darbību un problēmām, apakškomisijas deputāti apmeklēja arī Daugavpils sporta skolas un klubus. Daugavpils olimpiskā centra valdes loceklis U.Pastars informēja deputātus, ka centram ir ne tikai būtiska loma sportistu sagatavošanai augsta līmeņa sacensībām - tā ir vienīgā vieta pilsētā, kas nodrošina iespējas pilnvērtīgi nodarboties ar sportu arī cilvēkiem ar invalidiāti. Savukārt Daugavpils ledus halles un sporta internāta pārstāvji sacīja, ka ledus hallē gan jaunieši un bērni trenējas hokejā un slidošanā, gan tiek rīkotas sacensības. Tomēr tās ienākumi nav pietiekami, lai nomainītu novecojušās tehnoloģijas.

Latvijā vienīgā spīdveja sporta kluba „Lokomotīve” pārstāvis informēja, ka sporta klubs pastāvīgi saskaras ar finansiālām grūtībām un tam ir nepieciešami būtiski ieguldījumi starptautisko spīdveja sacensību norises uzlabošanai, lai nebūtu jātērē līdzekļi nepieciešamā aprīkojuma nomai. Viņš uzsvēra, ka sacensības sniedz būtisku devumu vietējai ekonomikai un tūrisma jomai, jo uz katrām sacensībām, kas norisinās vairākas dienas, ierodas aptuveni seši līdz astoņi tūkstoši skatītāju no visas Eiropas.

Savukārt Daugavpils Šaha un dambretes klubs ir ne tikai vieta, kur trenēties šajos sporta veidos – skolēni tajā pulcējas, arī lai kopīgi pildītu skolas mājasdarbus un spēlētu arī citas spēles, tādējādi tas pilda arī būtisku sociālo funkciju, nodrošinot vietu, kur kvalitatīvi pavadīt savu brīvo laiku, deputātus informēja Šaha un dambretes kluba priekšsēdētājs.

Foto no komisijas izbraukuma sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631781680318/with/8090183088/
Izmantojot foto, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt