Uzdos Tieslietu ministrijai pētīt deputātu zvēresta regulējumu visās ES dalībvalstīs

(05.09.2012.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas trešdien, 5.septembrī, vienbalsīgi pauda konceptuālu atbalstu kolektīvā iesnieguma autoru priekšlikumam noteikt atbildību par deputāta zvēresta pārkāpumiem. Vienlaikus komisija sagatavoja Saeimai lēmumprojektu, kas paredz uzdot Tieslietu ministrijai izvērtēt kolektīvo iesniegumu par atbildību, laužot deputāta zvērestu.

„Kolektīvajā iesniegumā pausto ideju komisijas deputāti šodien konceptuāli atbalstīja, tāpēc nepieciešams izvērtēt, kā šādu normu iedzīvināt praksē. Tieslietu ministrijai līdz 1.novembrim jāiesniedz Saeimai izvērtējumu par deputātu zvēresta regulējumu citās Eiropas Savienības dalībvalstīs,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs.

Komisija lūgs Saeimu par kolektīvā iesnieguma tālāko virzību lemt 6.septembra sēdē.

Jūnijā Saeimā iesniegts pirmais pilsoņu kolektīvais iesniegums, pamatojoties uz 19.janvārī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, kas paredz pilsoņiem iespēju vērsties parlamentā ar iesniegumu, savācot 10 000 pilsoņu parakstus.

Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt