Noteiks garāku noilguma termiņu smagiem noziegumiem pret nepilngadīgajiem

(05.09.2012.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 5.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas noteiks vienotus aizsardzības standartus un prevencijas pasākumus, lai efektīvāk cīnītos pret cilvēku tirdzniecību Eiropas Savienībā. Grozījumi arī paredzēs garāku noilguma termiņu smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem pret nepilngadīgajiem.

Izmaiņas noteiks, ka noilguma termiņš smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem pret nepilngadīgas personas tikumību un dzimumneaizskaramību būs 20 gadi no nozieguma izdarīšanas dienas. Likumprojekta autori šādu termiņu uzskata par pietiekami ilgu, lai cietusī persona izlemtu, vai vēlas ziņot par noziegumu policijai.

Grozījumi arī paredz, ka cilvēku tirdzniecībā cietušos nepilngadīgos nepieciešamības gadījumā varēs pratināt, piemēram, ar videokonferences vai psihologa starpniecību.

Tāpat grozījumi noteiks iespēju atbrīvot no kriminālatbildības cilvēku tirdzniecībā cietušo personu, ja tā piespiesta izdarīt noziegumu.

Kā norāda likumprojekta autori, grozījumu mērķis ir aizsargāt cietušo personu cilvēktiesības, nepieļaut atkārtotu pakļaušanu noziedzīgiem nodarījumiem, kā arī mudināt iesaistīties kriminālprocesā kā lieciniekam pret nozieguma izdarītājiem.

Likumu grozījumi paredz pārņemt Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par cilvēku tirdzniecības novēršanu, apkarošanu un cietušo aizsardzību. Direktīvas ieviešanas termiņš ir 2013.gada 6.aprīlis.

Grozījumi Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā