Saskaņos turpmāko Latvijas rīcību Kipras ES prezidentūrā

(03.09.2012.)

Lai atskatītos uz paveikto Dānijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā un vienotos par turpmāko rīcību Kipras prezidentūras ES Padomē ietvaros, Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 5.septembrī, uz sēdi aicinājusi Saeimas nozaru komisiju priekšsēdētājus, nevalstisko organizāciju (NVO) un nozaru ministriju pārstāvjus. Sēdē plānots uzklausīt Ārlietu ministrijas ziņojumu par Latvijas valdības prioritātēm Kipras prezidentūrā ES Padomē.

„Kā ierasts, jauno parlamenta rudens sesiju sākam ar diskusiju par Latvijas prioritātēm šī pusgada prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros. Kipras prezidentūras laikā Eiropas Savienības dienas kārtībā ir daudz būtisku jautājumu – līdztekus jaunajam daudzgadu budžetam, uzmanības centrā ir arī ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme un finanšu stabilitāte, kā arī enerģētikas un transporta politika,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Mūsu valsts būtiskākā prioritāte joprojām ir Eiropas Savienības jaunā daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadam finansējuma sadale. Tieši Kipras prezidentūras laikā vajadzētu izšķirties jautājumam par budžeta sadalījumu. No tā, cik saskaņota būs mūsu turpmākā rīcība, atkarīgs, vai rezultāts būs Latvijai labvēlīgs,” saka Z.Kalniņa-Lukaševica.

Sarunās par Eiropas Savienības jauno daudzgadu budžetu divas galvenās mūsu valsts prioritātes ir kohēzijas finansējuma saglabāšana līdzšinējā apmērā un tiešmaksājumu izlīdzināšana, straujāk tuvojoties Eiropas Savienības vidējam līmenim, kas abas ir vienlīdz būtiskas Latvijas valsts attīstībai. „Patlaban rit sarunu pēdējais izšķirošais posms, tāpēc šis ir būtisks laiks sarunām starp Latvijas interešu lobēšanā iesaistītajām pusēm, tostarp deputātiem, valdības pārstāvjiem un nevalstisko sektoru, lai koordinētu darbības un paustu vienotu pozīciju,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Šī pusgada Kipras prezidentūras uzmanības centrā esošā ilgtspējīgā ekonomiskā izaugsme un finanšu stabilitāte ir būtiska ne tikai no Eiropas Savienības ekonomikas ilgtspējas un stabilizācijas perspektīvas, bet arī mūsu valsts ekonomikas izaugsmes interesēm. Tas, cik sekmīgi atveseļosies Eiropas Savienības ekonomika, ļoti tieši ietekmēs arī ekonomisko situāciju un eksporta apjomus Latvijā. Tāpat tiks meklēti risinājumi Ekonomikas un monetārās savienības uzlabošanai. Savukārt enerģētikas un transporta politikas jomā šajā pusgadā uzmanība pievērsta Eiropas Savienības transporta tīkla tālākai attīstībai, kā arī starpsavienojumu un energoapgādes drošībai,” saka Z.Kalniņa-Lukaševica.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Saeimas nozaru komisiju priekšsēdētāji, Ārlietu ministrijas un nozaru ministriju pārstāvji, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.
Eiropas lietu komisijas sēde notiks trešdien, 5.septembrī, plkst.9.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde