Deputāti piedāvā risinājumus alkohola patēriņa ierobežošanai jauniešu vidū

(22.08.2012.)

Lai diskutētu par darba grupas izstrādātajiem priekšlikumiem bērnu un jauniešu alkohola atkarības ierobežošanai, trešdien, 22.augustā, uz kopsēdi sanāks Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti.

„Alkohola patēriņš Latvijas jauniešu vidū ir viens no augstākajiem Eiropā, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta, un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi. Dzeršana nodara neatgriezenisku ļaunumu vēl nenobriedušām personībām, bet cīņa ar sekām prasa būtiskus valsts budžeta līdzekļus. Tādēļ, atsaucoties Latvijas Ārstu biedrības rosinājumam, esam sagatavojuši virkni priekšlikumu, lai ierobežotu alkohola patēriņu bērnu un jaunieši vidū,” norāda darba grupas vadītājs Arvils Ašeradens.

Abu komisiju deputāti trešdien iepazīsies ar darba grupā izstrādātajiem grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK).

Izstrādātie priekšlikumi cita starpā paredz pienākumu alkoholu lielveikalos tirgot atsevišķā nodaļā, alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem pienākumu bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī aizliegumu tirgot alkoholu valsts un pašvaldību iestāžu telpās.

Piedāvātās izmaiņas APK paredz atbildību nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kā arī par pilngadīgas personas kā starpnieka izmantošanu alkohola iegādei.

Par atkārtotu alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem plānots paredzēt iespēju APK juridiskajām personām atņemt tiesības uz zināma veida komercdarbību. Tāpat paredzēts pastiprināt sankciju par atkārtotu nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā un novešanu līdz dzēruma stāvoklim.

Darba grupa aicina komisiju deputātus diskutēt arī par darba grupā neatbalstīto Latvijas Ārstu biedrības priekšlikumu turpmāk ļaut alkoholu iegādāties no 21 gada vecuma.

Darba grupā strādāja deputāti Arvils Ašeradens (Vienotība), Inita Bišofa (RP), Andris Buiķis (Vienotība), Ivans Klementjevs (SC) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība).

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas kopsēde notiks trešdien, 22.augustā plkst.13.00, Jēkaba ielā, Saeimas Sarkanajā zālē.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā