Tautsaimniecības komisija: Latvijas līdzdalība Visaginas AES projektā jānosaka deklarācijā

(19.06.2012.)

Latvijas iespējamā līdzdalība Visaginas AES projektā jānosaka deklarācijā, kurā būtu definēti skaidri nosacījumi par valsts iesaistīšanos šajā finansiāli apjomīgajā projektā. Šādu viedokli pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, diskutējot ar atbildīgajām ministrijām un enerģētikas ekspertiem par Latvijas iespējamo dalību Visaginas AES projektā. Komisijas deputāti vienojās, ka deklarācijai jābūt daļai no kopīgo sarunu vešanas stratēģijas.

„Pirms parakstīt vienošanos par Latvijas dalību Visaginas atomelektrostacijas projektā, rūpīgi jāizvērtē visi ieguvumi un riski, tostarp, drošība, ekonomiskais izdevīgums. Latvijai nav obligāti jāpieturas pie grafika, ko mums uzspiež Lietuvas puse – parakstīt vienošanos jau jūnija beigās. Šis ir ļoti nopietni apsverams projekts, kura realizēšana varētu dot arī būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikas attīstībā. Pārrunājot Latvijas iespējamo līdzdalību Visaginas AES projektā, komisijas deputāti izteica gatavību konstruktīvi palīdzēt sarunu vešanā un nākt klajā ar savu deklarācijas projektu,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

V.Dombrovskis akcentēja, ka komisija konsultēsies ar Ekonomikas ministriju (EM) un Ārlietu ministriju (ĀM), lai vienotos par kopīgu redakciju un to, kā šī deklarācija tiks virzīta.

Apspriežamo jautājumu lokā šodienas sēdē bija: projekta ekonomiskais izdevīgums un drošības pasākumi, Latvijas līdzdalība, lai projektā varētu maksimāli realizēt valsts intereses, AES tuvumā dzīvojošajiem paredzētie atvieglojumi, nepieciešamie normatīvie akti attiecībā uz kodoldrošību, Latvijas izvēle enerģētikā nākotnē.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts deputātus iepazīstināja ar projekta vēsturisko kontekstu un informēja, ka akciju sabiedrības „Latvenergo” dalība Visaginas AES projektā tiek apsvērta gan energoapgādes drošības paaugstināšanas, gan komerciālu apsvērumu dēļ. D.Pavļuts norādīja, ka projekts ļaus dažādot ražošanas avotus un ģenerācijas jaudas, kā arī samazināt atkarību no trešo valstu elektroenerģijas importa. Investīcijas zaļajā enerģijā un varbūtēja iesaistīšanās Visaginas AES projektā ir savstarpēji papildinoši, nevis izslēdzoši pasākumi, atzīmēja ekonomikas ministrs, piebilstot, ka Latvija neparakstīs nekādus saistošus dokumentus, kamēr nebūs saņemtas atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem. Investīciju gala lēmums Latvijai ir jāpieņem pēc diviem gadiem, kuru laikā AS „Latvenergo” vērtēs projekta ekonomisko pamatojumu.

Lai apspriestu Latvijas iespējamās līdzdalības Visaginas AES projektā deklarācijas tekstu ar EM un ĀM, deputāti uz komisijas sēdi sanāks jūlijā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā