Ar Covid-19 saslimušajām vakcinētajām personām slimības pabalstu plāno piešķirt jau no pirmās darbnespējas dienas

(28.10.2021.)

Covid-19 saslimšanas vai akūtas augšējo elpceļu infekcijas gadījumā personām ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu plānots piešķirt slimības pabalstu jau no pirmās darbnespējas dienas, paredz ceturtdien, 28.oktobrī, Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītie un par steidzamiem atzītie likuma grozījumi. Tāpat plānots, ka tas attieksies arī uz personām, kas saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

“Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits strauji pieaug, un vakcinācija ir viens no galvenajiem rīkiem cīņā ar pandēmiju. Svarīgi ievērot epidemiologu norādījumus un atjaunot jau iepriekš spēkā esošos nosacījumus, taču šoreiz nodrošinot atbalstu tām personām, kurām ir sadarbspējīgs sertifikāts vai atzinums par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19,” pauž par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Saeimā konceptuāli atbalstītie grozījumi paredz, ka līdz 31.decembrim personām ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām no darbnespējas pirmās līdz trešajai dienai izsniegs darbnespējas lapu B un par šo periodu piešķirams un izmaksājams slimības pabalsts.

Ja persona būs nosūtīta veikta Covid-19 testu un analīzes būs pozitīvas, slimības pabalstu piešķirs par laiku no darbnespējas pirmās dienas līdz dienai, kad persona būs atguvusi darbspējas. Savukārt, ja analīzes būs negatīvas, bet darbnespēja turpināsies, B lapa būs noslēdzama trešajā darbnespējas dienā un atverama darbnespējas lapa A. Slimības nauda un slimības pabalsts izmaksājams vispārējā kārtībā, paredz likumprojekts.

Personām, kurām nebūs sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai kuras nebūs saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid – 19, saslimšanas ar Covid – 19 gadījumā par pirmajām 10 darbnespējas dienām izsniegs darbnespējas lapu A, kuru apmaksā darba devējs. Sākot ar 11.darbnespējas dienu, tiks piešķirts slimības pabalsts par darbnespējas lapu B, paredz likumprojekts.

Šobrīd, ja persona saslimst ar Covid-19 vai akūtu augšējo elpceļu infekciju, par pirmajām 10 darbnespējas dienām tiek izsniegta darbnespējas lapa A, un, sākot ar 11.darbnespējas dienu, tiek izsniegta darbnespējas lapa B, par kuru tiek izmaksāts slimības pabalsts.

Lai grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā – lasījumā. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā