Piektdien norisināsies latviešu valodai un literatūrai veltīta konference “Skolēns valodā un valoda skolēnā”

(28.10.2021.)

Lai diskutētu par latviešu valodas un literatūras lomu jaunajā kompetenču pieejā balstītajā mācību saturā, piektdien, 29.oktobrī, pulksten 10.00 attālināti norisināsies latviešu valodas skolotāju un nozares ekspertu konference “Skolēns valodā un valoda skolēnā”.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, un pasākuma moderators būs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. Konferences dalībniekus uzrunās arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Pirmajā daļā uzmanības centrā būs jautājumi par latviešu valodas lomu izglītības procesā un pieejamajiem mācību līdzekļiem latviešu valodas mācīšanai. Tāpat iecerēta paneļdiskusija “Kā palikt skolotājam?”.

Savukārt otrajā daļā plānots pievērsties latviešu literatūrai kā mācību priekšmetam, vērtējot tekstpiekļuves un lasīšanas veicināšanas iespējas, kā arī attieksmi pret latviešu valodu. Uzmanība tiks pievērsta arī apkopotajai informācijai par latviešu valodas mācīšanas aktualitātēm un izaicinājumiem skolotājiem. Konferences noslēgumā plānota paneļdiskusija “Bērni, literatūra un digitālā vide”.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens norāda: “No Saeimas puses vēlamies palīdzēt veidot sadarbības platformu mācību priekšmetu skolotājiem. Šī konference ir kā pilotprojekts, parādot, kā mācību priekšmetu skolotājiem, un ne tikai latviešu valodas skolotājiem, ikgadēji vajadzētu tikties, diskutējot par mācību priekšmeta attīstību. Šādā veidā mācību priekšmetu skolotāji varētu spriest par to, kā veidot mācību saturu, mācīt un labāk atbalstīt skolēnus.”

Konferenci “Skolēns valodā un valoda skolēnā” organizē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti.

Konferences norise piektdien, 29.oktobrī, plānota attālināti, un tā sāksies pulksten 10.00. Konferences norisei būs iespējams sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv, kā arī parlamenta Facebook kontā.

 

 Programma

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt