Deputāti Strasbūrā piedalās Konferences par Eiropas nākotni pirmajā plenārsēdē

(19.06.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols un Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs sestdien, 19.jūnijā, Eiropas Parlamentā Strasbūrā piedalās Konferences par Eiropas nākotni pirmajā plenārsēdē.

“Uzmanības lokā ir jautājumi par Eiropas nākotni, kāda tā būs, cik zaļa, ilgtspējīga, moderna un digitāla. Par to, vai Eiropas Savienība joprojām ir vērtību savienība un vai visur Eiropā vienādi tiek respektētas cilvēktiesības un tiesiskas valsts principi. Par to, kā organizēsim dzīvi Eiropā, lai tās krāšņā dažādība nav domstarpību, bet spēka avots nākotnei,” akcentē Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja V.A.Tērauda, piebilstot, ka šajā plenārsēdē pulcējas pārstāvji no ikvienas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts parlamenta, pilsoniskās sabiedrības un Eiropas institūcijām, lai formulētu savu redzējumu par to, kādā Eiropā mēs vēlamies dzīvot.

V.A.Tērauda norāda, ka konferences mērķis ir iesaistīt Eiropas iedzīvotājus kopīgā dialogā. Ir izveidota daudzvalodu interneta platforma, kur apmainīties ar viedokļiem un vīzijām: “Arī mēs, Latvijas pārstāvji, gada garumā ieklausīsimies Latvijas iedzīvotāju idejās par mūsu nākotni un nodrošināsim to, lai arī Latvijas balss izskan kopējā debatē par to, kā Eiropai mainīties.”

Iedzīvotāju izteiktās idejas tiks apspriestas konferences darba grupās un plenārsēdēs, kurās liela loma paredzēta arī nacionālo parlamentu pārstāvjiem. Pēc tam Eiropas Parlaments, ES Padome un Eiropas Komisija meklēs iespējas priekšlikumus īstenot, informē V.A.Tērauda. 

Startu Konferencei par Eiropas nākotni šī gada 9.maijā, Eiropas dienā, deva ES Padome, Eiropas Parlaments un Eiropas Komisija. Konference ir pilsoņu vadītu debašu un diskusiju virkne, kas iedzīvotājiem no visas Eiropas sniedz iespēju dalīties ar idejām un palīdzēt veidot ES kopējo nākotni. Tā ir pirmā šāda veida konference, kas piedāvā jaunu publisku forumu atklātām, iekļaujošām un pārredzamām diskusijām ar pilsoņiem par daudzām svarīgām tēmām.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt