Eiropas lietu komisija atbalsta digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu ES

(14.04.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 14.aprīlī, kopā ar Latvijas eiroparlamentāriešiem diskutēja un apstiprināja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto pozīciju par digitālo zaļo sertifikātu. Tas paredz Eiropas Savienībā (ES) veicināt drošu un brīvu pārvietošanos Covid-19 pandēmijas laikā.

Pozīciju papildinājām ar priekšlikumu attiecībā uz dalībvalstu iespēju noteikt papildu ieceļošanas ierobežojumus no valstīm ar augstu saslimstības rādītāju, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Lai nodrošinātu standartizētu pieeju starp dažādiem risinājumiem, ko jau izstrādājušas vairākas dalībvalstis, kas sākušas pieņemt vakcinācijas apliecinājumus, lai ceļotājus atbrīvotu no konkrētiem ierobežojumiem, ir nepieciešami vienoti nosacījumi Covid-19 vakcinācijas, testēšanas un pārslimošanas sertifikātu izsniegšanai un vienoti tehniskie risinājumi to verifikācijai, akcentēja V.A.Tērauda.

Galvenās prasības attiecībā uz digitālā zaļā sertifikāta izdošanu šobrīd paredz, ka tas jāizdod papīra vai digitālā formā, vai arī abās formās. Sertifikātam jābūt nacionālajā un angļu valodā. Tam jābūt viegli lasāmam, tas jāizdod bez maksas un izdošanas procesam jābūt maksimāli vienkāršotam, skaidrojusi VM.

“Šodienas debatēs par laika rāmi izkristalizējās šī gada jūnija beigas ar pārejas periodu viena mēneša garumā, tādējādi paredzot digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu līdz jūlija beigām. Latvija plāno ieviest digitālo zaļo sertifikātu jūnija vidū,” informēja V.A.Tērauda.

Šī gada 17.martā Eiropas Komisija publicēja priekšlikumus digitālā zaļā sertifikāta izveidei.

Priekšlikumi paredz, ka ES dalībvalstīs būtu jānosaka digitālā zaļā sertifikāta vienotais formāts un saturs. Dalībvalstīm jāatbalsta un jāvar droši pārbaudīt jebkuru no trim sertifikātiem: vakcinācijas sertifikāts, kas apliecinātu, ka tā turētājs ir vakcinēts pret Covid-19; testēšanas sertifikāts, kurā būtu norādīts negatīva Covid-19 testa rezultāts un datums, kad tests veikts, vai arī pārslimošanas sertifikāts, kas apliecinātu, ka persona ir pārslimojusi šī vīrusa infekciju. Šobrīd ir noteikta arī prasība iekļaut informāciju, ka tas nav ceļošanas dokuments, norādījusi VM.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde