Saeimas priekšsēdētāja 10.Jauniešu Saeimas deputātu kandidātiem: tikai zināšanas un izpratne ļaus mums nosargāt demokrātiju

(12.04.2021.)
Galerija

“Tikai zināšanas un izpratne ļaus mums saglabāt demokrātijas noturību pret viltus ziņām, manipulācijām un propagandu. Tikai zināšanas un izpratne ļaus mums sajust tos brīžus, kad, aizsedzoties ar demokrātijas vārdu, patiesībā tiek šķelta sabiedrība un apdraudētas cilvēktiesības un brīvības,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, pirmdien, 12.aprīlī, atklājot 10.Jauniešu Saeimas deputātu kandidātu tiešsaistes diskusiju “Medijpratība un attālinātā izglītība”.

Pievēršoties jautājumam par attālināto izglītību, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka jauniešiem šis ir grūts un sarežģīts laiks, jo ir ierobežotas iespējas satikt citam citu un kopā izdzīvot daudzus svarīgus mirkļus, tostarp eksāmenus un izlaidumu. “Ir ļoti svarīgi, lai jūs šajā laikā, kad mācības noris attālināti, saņemtu visu iespējamo atbalstu,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja izcēla, ka šoreiz, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas izplatību, ar Jauniešu Saeimas deputātu kandidātiem tiekamies neierastā formātā – attālināti. “Jauniešu Saeimas galvenais mērķis vienmēr ir bijis dot jauniešiem iespēju sanākt kopā, diskutēt, iepazīties ar Saeimas deputātu un komisiju darbu, attīstīt savas prasmes, izvirzīt idejas, aizstāvēt tās debatēs un kopīgi pieņemt lēmumus,” sacīja I.Mūrniece, akcentējot, ka arī attālinātajā diskusijā jaunieši ir iesaistījušies sev būtisku tēmu izvēlē, un paužot cerību, ka diskusijas laikā gūtās atziņas nonāks arī uz Saeimas komisiju darba galdiem.

Savukārt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš akcentēja, ka svarīgākā un dārgākā lieta uz šīs planētas joprojām ir informācija un to vēlas iegūt visi. A.Kaimiņš mudināja jauniešus būt piesardzīgiem, daloties ar saviem datiem, kā arī izvērtēt publiskajā telpā pieejamo informāciju: “Runājot par medijpratību, jūs, jaunieši, esat visstiprākais un arī visvājākais posms. Ir būtiski saprast, ko tu lasi un no kurienes nāk avoti.”

Cilvēktiesību komisijas vadītājs uzsvēra, ka propaganda Latvijā ir ļoti aktuāla, sociālajos tīklos un citviet internetā tiek publicēti nesaskaņas veicinoši un nepatiesi ieraksti. “Pandēmijas krīze ļoti labi izgaismo, kas ir kas. Ar informāciju manipulē tie, kam tas ir izdevīgi,” sacīja A.Kaimiņš, akcentējot, ka būs tādi, kuriem ir izdevīgi teikt, ka Covid-19 neeksistē un otrādi – ka nepieciešams vēl vairāk stiprināt pandēmijas apkarošanai atvēlēto finansiālo atbalstu. “Šie svari jums galvā ir jāsaliek pašiem, tas ir jūsu uzdevums,” sacīja A.Kaimiņš.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens uzsvēra, ka Covid-19 ir uzlicis zīmogu visām mūsu darbībām, akcentējot, ka jauniešu psihoemocionālā veselība šobrīd ir viena no vissmagākajām problēmām izglītības procesā.

Arī attālinātās mācības nepazudīs no mūsu dienaskārtības, akcentēja Izglītības komisijas priekšsēdētājs, uzsverot, ka Covid-19 skolotājiem un skolēniem radījis nepieciešamību aktīvāk apgūt digitālās prasmes: “Izdzīvot bez digitālām kompetencēm nākotnes sabiedrībā praktiski nebūs iespējams. Ar jauno kompetenču izglītību speram tikai pirmos soļus, lai jauniešiem mācītu digitālās prasmes.”

Ņemot vērā Covid-19 pandēmijas izplatību, 10.Jauniešu Saeimas sanākšana 2020.gadā tika pārcelta uz nenoteiktu laiku. Tā kā arī šogad projekta dalībnieku pulcēšanās Saeimas namā klātienē nebija iespējama, parlaments rīkoja tiešsaistes diskusiju tiem interesentiem, kuri kandidēja 10.Jauniešu Saeimā.

Jauniešu Saeima ir parlamenta projekts, kas jauniešiem dod iespēju paust un aizstāvēt savas idejas, kā arī tuvāk iepazīt deputātu darba ikdienu. Projektā piedalās 15 līdz 20 gadus veci jaunieši no visiem Latvijas reģioniem, kā arī ārvalstīs dzīvojošie, iesniedzot savas idejas un kandidējot virtuālās vēlēšanās platformā www.jauniesusaeima.lv.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157718922758902
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā