Goda ģimenes apliecību no 1.maija varēs saņemt ģimenes, kurās aug bērns ar invaliditāti

(25.02.2021.)

Saeima ceturtdien, 25.februārī, galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus, kas paredz no 1.maija Goda ģimenes apliecību piešķirt arī ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti.

Ar šiem grozījumiem beidzot tiek pievērsta lielāka uzmanība un sniegts atbalsts arī ģimenēm, kurās audzina bērnu ar I vai II grupas invaliditāti līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Pašreiz Goda ģimenes apliecību saņem daudzbērnu ģimenes, taču nereti rūpes par vienu bērnu ar īpašām vajadzībām var būt līdzvērtīgas rūpēm par vairākiem bērniem. Komisija sadarbībā ar ministrijām turpinās strādāt pie iespējamajiem risinājumiem dažādu atbalsta mehānismu meklējumiem, lai ģimenes ar bērniem un ģimenes, kurās aug bērns ar invaliditāti, saņemtu arvien lielāku valsts un pašvaldību atbalstu ikdienas dzīves vajadzību nodrošināšanai, norādīja A.Skride.

Patlaban valsts īsteno Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu, kuras ietvaros Sabiedrības integrācijas fonds nodrošina karšu izsniegšanu. Tā piedāvā iespēju saņemt atlaides, izmantojot pakalpojumus, kurus piedāvā valsts un privātie uzņēmumi.

Goda ģimenes apliecības izsniegšana arī tām ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti, apliecinās valsts ieinteresētību, vēlmi atbalstīt un novērtēt vecāku ieguldījumu, audzinot savus bērnus, iepriekš norādījuši likumprojekta autori.

Lielākā daļa valsts un pašvaldību organizētie atbalsta pasākumi tiek piedāvāti vien tām ģimenēm, kam noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss. Līdz ar to daudzas ģimenes, kuras audzina bērnu ar invaliditāti un kuru ienākumi pārsniedz noteikto minimālo slieksni, nevar saņemt attiecīgo atbalstu, likumprojekta anotācijā akcentējuši grozījumu autori.  

Pērn valstī bija reģistrēti vairāk nekā 8400 bērnu ar invaliditāti, liecina Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas informācija likumprojekta anotācijā.

  

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt