Sociālo un darba lietu komisija aicina valdību nekavējoties risināt situāciju sociālās aprūpes centros

(13.01.2021.)

Ņemot vērā straujo saslimšanu ar Covid-19 sociālās aprūpes centros, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija aicina valdību nekavējoties risināt šo problēmu, lai pasargātu centru iemītniekus un darbiniekus no inficēšanās. Deputāti nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, aicinot veidot situācijas izpētes darba grupu Labklājības ministrijas (LM) darbības izvērtēšanai.

“Aicinām valdību izvērtēt atbildīgās ministrijas līdzšinējo darbību Covid-19 izplatības ierobežošanai sociālās aprūpes namos. Neesam guvuši pārliecību, ka šobrīd tiktu realizēts veiksmīgākais rīcības plāns, lai pasargātu valsts un pašvaldību centru iemītniekus no inficēšanās. Darba grupā aicinām iesaistīt gan valsts, gan pašvaldību pārstāvjus, kā arī apzināt riskus, lai nekavējoties izstrādātu atbilstošus risinājumus situācijas uzlabošanai,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Komisijas deputāti iesniedza arī jautājumus, kuri situācijas izpētes darba grupai būtu jāskata. Aicinām tos izmantot, tomēr neaprobežoties tikai ar šiem jautājumiem, orientējoties uz praktisku situācijas labāko iespējamo pārvaldību Covid-19 pandēmijas apstākļos, norādīja A.Skride.

Deputāti vēstulē akcentējuši vairākus jautājumus, kas būtu jārisina LM, tostarp, kāda ir Covid-19 testēšanas kārtība un testu pieejamība, kāda ir detalizēta rīcības shēma, ja vakcināciju centros uzsāktu jau šodien. Tāpat deputāti vēlas noskaidrot, vai atbildīgajai ministrijai ir plāns, lai atbalstītu darbinieku izvēli paralēli nestrādāt pie vairākiem darba devējiem, kā arī domāt par augstākām piemaksām tieši zemāk apmaksātajam personālam, kas strādā ar Covid-19 inficētiem  klientiem. Deputāti arī norādījuši uz spēcīgāku starpinstitūciju sadarbību, lai ierobežotu vīrusa izplatību senioru vidū.

Patlaban Covid-19 konstatēts deviņos no 25 valsts sociālajiem aprūpes centriem, deputātus informēja LM pārstāvis. LM apkopotā informācija no novembra liecina, ka aizvadītajā nedēļā vīrusa skarto filiāļu un arī sasirgušo skaits bijis lielākais, un infekcija bija konstatēta 474 klientiem 16 filiālēs. Covid-19 uzliesmojumi regulāri atklājas arī pašvaldību uzturētajās sociālās aprūpes iestādēs, taču LM datu par situāciju šajos aprūpes namos nav. Ministrijai patlaban būtu jārūpējas par vīrusa ierobežošanu ne tikai valsts sociālās aprūpes centros, bet arī pašvaldību pārziņā esošajos, uzsvēruši komisijas deputāti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima