Saeima ietaupītos budžeta līdzekļus novirzīs veselības nozares vajadzībām

(23.11.2020.)

Saeimas budžeta līdzekļus 2,61 miljona eiro apmērā, kas šogad nav izlietoti sākotnēji plānotajiem mērķiem, paredzēts novirzīt vairākām vajadzībām veselības nozarē. To paredz pirmdien, 23.novembrī, Saeimas Prezidija pieņemtais lēmums par Saeimas 2020.gada budžeta samazināšanu un finansējuma novirzīšanu Veselības ministrijai. Nauda tiks izmantota Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ultrasonogrāfijas parka atjaunošanai, mūsdienīgas rehabilitācijas iekārtas iegādei Nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari”, kā arī kompensējamo medikamentu pieejamības paplašināšanai.

Pārdalītie līdzekļi Nacionālajam rehabilitācijas centram “Vaivari” ļaus finansēt robotizētu gaitas treniņa ierīci, kas paredzēta plašam pacientu lokam pie neiroloģiskām saslimšanām ar dažādas pakāpes funkcionāliem traucējumiem. Tā ir pilnībā robotizēta sistēma, ar kuras palīdzību tiek modelēta dabiska cilvēka gaita, vienlaikus nosūtot signālus uz centrālo nervu sistēmu par pareizu gaitas modeli. Šāda iekārta palīdz atlabt cilvēkiem, piemēram, pēc insulta, galvas un muguras smadzeņu traumām, kā arī pacientiem pēc locītavu protezēšanas vai mugurkaula un apakšējo ekstremitāšu vājuma vai amputācijām.

Nacionālais rehabilitācijas centrs “Vaivari” septembrī par saviem līdzekļiem uz nomaksu iegādājās minēto robotizēto gaitas treniņa ierīci, kas ir vienīgā visā valstī un jaunākā Baltijā, un par to daļēji jau veicis samaksu. Šobrīd atlikusī nenomaksātā summa ir aptuveni 519 tūkstoši eiro, ko segs par Saeimas budžetā ietaupītajiem līdzekļiem.

Parlamenta budžetā ietaupītie līdzekļi 690 tūkstošu eiro apmērā dos arī iespēju Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai vēl šogad iegādāties četras jaunas ultrasonogrāfijas iekārtas. Tas slimnīcai ļaus nākamgad līdzekļus novirzīt nepārtrauktās glikozes monitorēšanas sistēmas nodrošināšanai bērniem ar cukura diabētu.

Savukārt 1,4 miljoni eiro tiks novirzīti tam, lai pēc Veselības ministrijas aicinājuma palielinātu valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu pieejamību onkoloģiskajiem pacientiem, kā arī ar sirds un asinsvadu slimībām sirgstošajiem.

Ietaupījums Saeimas budžetā veidojies, ņemot vērā deputātu lēmumu iesaldēt savu atalgojumu līdz šī Saeimas sasaukuma beigām, tātad arī 2020.gadā. Tādējādi deputātu atalgojums netika pārrēķināts atbilstoši vidējās algas pieaugumam valstī, bet saglabājas 2019.gada līmeni. Tāpat pilnā apmērā nav izmantoti līdzekļi, kas bija paredzēti telpu remontam un pakalpojumu iepirkumiem. Līdzekļu ietaupījums veidojies arī Covid-19 krīzes ietekmē, piemēram, uz nenotikušo komandējumu un ienākošo vizīšu rēķina, virkni atceltu pasākumu, kā arī saistībā ar attālināta darba režīma ieviešanu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta