Pilnveido asistenta pakalpojuma pieejamību personām ar invaliditāti

(23.11.2020.)

Saeima pirmdien, 23.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Invaliditātes likumā, lai pilnveidotu asistenta pakalpojuma pieejamību personām ar invaliditāti, tostarp bērniem ar smagiem funkcionēšanas ierobežojumiem. Likuma grozījumi saistīti ar nākamā gada valsts budžetu. 

No nākamā gada jūlija paplašinās asistenta pakalpojuma klāstu arī bērniem ar invaliditāti. Tiem bērniem vecumā no pieciem līdz 18 gadiem, kuriem nepieciešama palīdzība, lai pārvietotos ārpus mājokļa, bet kuriem nav nepieciešama īpaša kopšana, un kuri pašvaldībā nesaņem asistenta pakalpojumu, būs pieejams valsts apmaksāts pavadoņa pakalpojums. Pakalpojuma saņemšanai būs nepieciešams Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinums par pakalpojuma nepieciešamību. 

Bērniem vecumā no pieciem līdz 18 gadiem, kuriem ir nepieciešama īpaša kopšana, plānots nodrošināt pašvaldības apmaksātu aprūpes pakalpojumu. Lai to saņemtu, būs nepieciešams VDEĀVK atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību, kā arī pašvaldības sociālā dienesta novērtējums par aprūpes nepieciešamību. 

Labklājības ministrija prognozējusi, ka nākamgad valsts apmaksāts pavadoņa pakalpojums varētu būt nepieciešams ap 600 bērniem ar invaliditāti, kuriem ir pārvietošanās traucējumi, savukārt pašvaldības finansēts aprūpes pakalpojums - apmēram 1000 bērniem, kuriem ir smagi funkcionēšanas ierobežojumi. 

Grozījumi arī noteic, ka personas ar pirmo vai otro invaliditātes grupu asistenta pakalpojumu varēs saņemt, pamatojoties uz pašvaldības sociālā dienesta veikto asistenta pakalpojuma nepieciešamības un atbalsta intensitātes novērtējumu. Līdz šim pakalpojuma saņemšanai bija nepieciešams VDEĀVK atzinums. 

Lai uzlabotu asistenta pakalpojuma pieejamību un tā sniegšanas efektivitāti, tiks vienkāršota pakalpojuma administrēšana. Personai, kas saņem pakalpojumu, tiks piešķirts noteikts stundu skaits mēnesī, ko tā varēs izmantot pēc saviem ieskatiem. Asistentiem vairs nebūs detalizēti jāatskaitās sociālajam dienestam par pakalpojumu sniegšanu, un tā vietā asistents un pakalpojuma saņēmējs vienu reizi mēnesī parakstīs pakalpojuma pieņemšanas-nodošanas aktu. 

No nākamā gada asistenta pakalpojuma sniedzējiem paredzēts palielināt atalgojumu, kā arī no 1.jūlija ieviest vienotu anketu pilngadīgām personām asistenta nepieciešamības un atbalsta intensitātes noteikšanai. 

Invaliditātes likuma grozījumi stāsies spēkā 2021.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt