S.Riekstiņš: Sporta apakškomisija aicina nepieļaut finansējuma samazinājumu sporta nozarei

(24.09.2020.)

Sporta nozarei paredzēto finansējumu valsts budžetā nedrīkst samazināt, ceturtdien, 24.septembrī, uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandris Riekstiņš.

Attiecīga vēstule Sporta apakškomisijas vārdā nosūtīta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un finanšu ministram Jānim Reiram, un tajā Ministru kabinets aicināts, plānojot nākamā gada valsts budžetu, atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas pieprasījumu un nodrošināt sporta nozarei paredzēto finansējumu pamatfunkciju izpildē nemainīgā līmenī. Lai to nodrošinātu, valdība aicināta piešķirt papildu nepieciešamo finansējumu teju 2,79 miljonu eiro apmērā.

“Nākamā gada budžetā prognozētais būtiskais finansējuma samazinājums rada risku, ka netiks nodrošināta plānveidīga sportistu sagatavošana un dalība sporta sacensībās, kā arī netiks nodrošināts plānveidīgs darbs sporta attīstības veicināšanai,” uzsvēra S.Riekstiņš.

Apakškomisija vēstulē norāda arī uz iespējamiem riskiem, ka, ņemot vērā minēto, Latvijas sportisti un komandas varētu būt jāatsauc no dalības starptautiskajās sporta sacensībās. Tāpat atzīmēts, ka sporta organizācijas varētu vērsties ar papildus valsts budžeta līdzekļu pieprasījumiem no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Tāpat Sporta apakškomisija vērš uzmanību uz nacionālas nozīmes starptautiska mēroga sporta pasākumu Latvijā organizēšanai nepieciešamo finansējumu, kam nākamā gada budžetā plānots uz pusi mazāk naudas nekā šogad.

“Šāda situācija no valsts puses ir bezatbildīga un nostāda nevienlīdzīgā situācijā starptautisko sporta pasākumu rīkotājus Latvijā, kas līdz šim ir spējuši sevi pierādīt kā konkurētspējīgus sporta pasākumu organizatorus, ar kuriem rēķinās starptautiskajā arēnā,” akcentēja S.Riekstiņš.

Vēstulē komisija arī atsaucas uz jau iepriekš pausto aicinājumu valsts budžeta bāzes izdevumos paredzēt papildu 2,5 miljonus eiro, kas nepieciešami nacionālas nozīmes starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt