Baltijas valstu un Polijas Ārlietu komisiju priekšsēdētāji: Krievijas Valsts domē iesniegtais likumprojekts saistībā ar Molotova-Ribentropa pakta slepeno protokolu ir nožēlojams mēģinājums pārskatīt vēsturi

(25.06.2020.)

Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji ceturtdien, 25.jūnijā, izplatījuši kopīgu paziņojumu par Krievijas Valsts domē iesniegto likumprojektu, kas paredz atsaukt un atzīt par spēkā neesošu PSRS Tautas deputātu kongresa 1989.gada 24.decembra lēmumu, kurā nosodīts Molotova-Ribentropa pakta slepenais protokols. Komisiju priekšsēdētāji paziņojumā pauž pozīciju, ka šāds likumprojekts uzskatāms par Krievijas Federācijas mēģinājumu izkropļot vēsturi.

Paziņojumā teikts, ka Molotova-Ribentropa pakta slepenais protokols pavēra ceļu prettiesiskai spēka izmantošanai pret kaimiņvalstīm – Lietuvas, Latvijas un Igaunijas neatkarības atņemšanai, Polijas sadalīšanai starp Vāciju un Padomju Savienību, Padomju Savienības karam pret Somiju un Rumānijas teritoriālās integritātes pārkāpšanai. Tas pavēra ceļu Otrā pasaules kara uzliesmojumam, kā rezultātā gāja bojā desmitiem miljonu cilvēku, tika izveidotas nacistu koncentrācijas nometnes un notika holokausts - viena no lielākajām zvērībām cilvēces vēsturē. Tas noveda mūsu Eiropas daļas valstis pie neatkarības un suverenitātes zaudēšanas, to pilsoņiem liedzot fundamentālas cilvēktiesības un pilsoniskās tiesības uz turpmākajām desmitgadēm.

Paziņojumā pausta nostāja, ka jaunais federālā likuma priekšlikums, kas balstīts uz deputāta A.Žuravļova iniciatīvu, neietekmēs viennozīmīgo Molotova-Ribentropa pakta un tā slepenā protokola nosodījumu, starptautisko tiesību kontekstā traktējot to kā nelikumīgu. Tāpat tas neietekmēs vēsturnieku vērtējumu. Iniciatīva tiks lasīta kā nožēlojams vēsturiskā revizionisma mēģinājums, kas veikts uz tā slepenā protokola šausmīgās traģēdijas upuru piemiņas rēķina, paziņojumā pauž Ārlietu komisiju priekšsēdētāji.

Kā uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, likumprojektā iestrādāta tāda vēsturisko notikumu interpretācija, kas ir pretrunā vispārzināmiem, vēstures faktos un dokumentos apstiprinātiem notikumiem. “Tas ir mēģinājums sagrozīt vēsturi, tā tiecoties attaisnot divu 20.gadsimta totalitāro režīmu – staļinisma un nacisma – pastrādātos asiņainos noziegumus. Šādi mēģinājumi ir īpaši bīstami, jo tiecas ne tikai attaisnot, bet pat atbalstīt Krievijas Federācijas pašreizējo politiku pret Ukrainu, Gruziju un Moldovu, lai pavērtu ceļu uz turpmākiem starptautisko tiesību pārkāpumiem un kaimiņvalstu neatkarības un suverenitātes apdraudējumiem,” pauž R.Kols.

Paziņojumā Ārlietu komisiju priekšsēdētāji aicina Krievijas Federācijas Valsts domi un tās iestādes darīt visu, kas ir to spēkos, lai savas attiecības ar kaimiņiem balstītu uz starptautiskajām tiesībām, to suverenitātes un teritoriālās integritātes ievērošanu, uzticības atjaunošanu starptautiskajām attiecībām un labu kaimiņattiecību atjaunošanu mūsu Eiropas daļā. Ceļā uz to pirmais nepieciešamais solis būtu atteikšanās no minētā priekšlikuma izskatīšanas.

Paziņojumā par Krievijas Valsts domē iesniegto likumprojektu atsaukt un atzīt par spēkā neesošu 1989.gada rezolūciju “Par Padomju-Vācijas neuzbrukšanas līguma politisko un juridisko novērtējumu” pausta cerība, ka Krievijas Federācijas Valsts domes deputāti tagad spēs rīkoties ne mazāk drosmīgi un viedi kā viņu priekšgājēji 1989.gadā. Paziņojumu parakstījuši: Polijas Republikas Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Zbigņevs Rau (Zbigniew Rau), Lietuvas Republikas Seima Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Juozs Bernatonis (Juozas Bernatonis), Latvijas Republikas Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols un Igaunijas Republikas Rīgikogu Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Enns Ēsmā (Enn Eesmaa).

Paziņojums

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde