Piektdien parlamentā notiks drošības aspektiem veltītais Saeimas un NVO forums

(18.05.2023.)

Piektdien, 19.maijā, parlamentā notiks Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums. Šogad forums veltīts drošības aspektiem un noritēs ar devīzi “Droši savā Latvijā!”. 

Pasākuma atklāšanā dalībniekus neklātienē uzrunās Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, uzrunu teiks arī Latvijas Pilsoniskās alianses padomes priekšsēdētājs Georgs Rubenis. Par Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības vēsturi foruma dalībniekus uzrunās Saeimas Analītiskā dienesta Bibliotēkas vadītājs Edgars Engīzers. 

Forumā plānotas trīs paralēlās diskusijas. Diskusijā “Uzticēšanās demokrātijai” dalībnieki runās par parlamentārās demokrātijas un pilsoniskās apziņas stiprināšanu. To vadīs Saeimas sekretāra biedre Antoņina Ņenaševa un biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” vadītāja Inese Tauriņa. 

Otrajā paralēlajā diskusijā “Atbalsts Ukrainai” dalībnieki runās par to, kā varam palīdzēt, lai Ukraina uzvarētu. Diskusiju vadīs Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava un domnīcas “Providus” vadošā pētniece Agnese Lāce. 

Trešajā paralēlajā diskusijā “Labklājība mūsu izaugsmei” spriedīs par atstumtības un nevienlīdzības mazināšanas iespējām. Šo diskusiju vadīs Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas priekšsēdētāja Zane Skujiņa-Rubene un biedrības “Latvijas Lauku forums” izpilddirektore Anita Seļicka. 

Pēc darba paralēlajās diskusijās plānots foruma tematisko diskusiju kopsavilkums. 

Plānots, ka foruma noslēgumā dalībniekus uzrunās Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga. 

Saeimas un NVO forums piektdien, 19.maijā, sāksies pulksten 9.30, un tā norisei ikviens interesents varēs sekot līdzi tiešsaistē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv un parlamenta Facebook kontā. Tiešraidē būs pieejama ne tikai foruma atklāšana un noslēgums, bet arī pirmā paralēlā diskusija par parlamentārās demokrātijas un pilsoniskās apziņas stiprināšanu. 

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par parlamenta tradīciju. Šis būs piecpadsmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē parlaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām. 

Saeimas un NVO foruma programma.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt