Zanda Kalniņa-Lukaševica: Eiropas Savienība Latvijai nozīmē atgriešanos savā īstajā ģimenē

(09.05.2023.)
Galerija

“Eiropas Savienība Latvijai nozīmē atgriešanos savā īstajā ģimenē pēc piespiedu deportācijas un vardarbīgas iekļaušanas krievu pasaulē, ko bijām spiesti pārdzīvot 50 gadu garumā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, otrdien, 9.maijā, piedaloties par godu Eiropas dienai organizētajos Eiropas Prasmju svētkos Eiropas Savienības mājā.

Šobrīd Ukrainas tauta neatlaidīgi cīnās par savu brīvību, par izraušanos no krievu pasaules ķetnām. Neapšaubāmi Ukraina uzvarēs, bet mums jāpalīdz ne tikai Ukrainai uzvarēt šai nežēlīgajā karā, bet arī atrast un atvest mājās vairāk nekā 16 000 bērnu, ko Krievija ir nolaupījusi, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, atzīmējot, ka daudzi tūkstoši bērnu ir izvesti uz Krieviju un tiek pakļauti nežēlīgam režīmam bērnu namos un piespiedu adopcijas apstākļos. Šī nežēlīgā rusifikācijas prakse, kam pakļauti ukraiņu bērni, ir genocīds, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Z.Kalniņa-Lukaševica pauda, ka Eiropas Savienība Latvijai nozīmē drošību, izaugsmi, atbalstu, ko turpinām saņemt jau 19 gadus. Šis ir laiks, kad jau spējam ne tikai paši sevi nodrošināt, bet arī sniegt atbalstu citiem. Simboliski, ka tieši kopš pilngadības sasniegšanas kā Eiropas ģimenes locekļiem esam spējuši arī uzņemties līderības lomu, lai mobilizētu plašu atbalstu Ukrainai un viennozīmīgu nosodījumu Krievijas rīcībai. Pilngadībai līdzi nāk atbildība un šoreiz arī likteņa sakritība, kas nekavējoties ir mudinājusi to pilnvērtīgi uzņemties, sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

“Eiropas Prasmju gada kontekstā jāsaka, ka valstiski svarīgās prasmes šogad ir spēja pastāvēt ne tikai par sevi, bet spēja iestāties par palīdzības sniegšanu Ukrainai. Tās ir līderības un komandas darba prasmes. Attīstīsim tās gan valstiskā, gan individuālā līmenī,” novēlēja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Eiropas Prasmju svētku programma dienas garumā aicina svinēt Eiropas dienu, atzīmējot katras valsts īpašās kultūras tradīcijas un izceļot to sasniegumus, īpašas prasmes. Z.Kalniņa-Lukaševica Eiropas Savienības mājas pagalmā kopā ar jauniešiem piedalījās Latvijā radītās galda spēles “Ice Cool”, kas 2017.gadā ieguvusi balvu kā labākā spēle bērniem pasaulē, turnīrā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308134702
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā