Jānis Grasbergs Lestenē: kara rētas latviešu nāciju stiprinājušas miesā un garā

(08.05.2023.)
Galerija

“Latviešu pašapziņā Otrais pasaules karš iecirtis dziļas rētas, tomēr pretēji kara varmāku cerībām, šīs rētas mūs kā nāciju nevis padarījušas vājus, bet gan stiprinājušas miesā un garā. Mēs esam spēcīga, patstāvīga un varoša valsts. Pāridarījums pret latviešu tautu bijis tik liels, ka to nav iespējams aizmirst, tomēr stipri cilvēki vienmēr atrod veidu, kā nodarīto piedot, lai iegūtu patiesu brīvību un kļūtu patiesi brīvi. Mums ir jāpiedod, jo tikai tādējādi varam dzīvot tālāk, neļaujot ļaunumam valdīt pār mūsu prātiem,” pirmdien, 8.maijā, Otrā pasaules kara cīnītājiem veltītā piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs. 

J.Grasbergs atzīmēja, ka Otrā pasaules kara beigas Latvijai un visai pasaulei atnesa neizmērojamas ciešanas, ko nespēj izdziedēt pat laiks, kas pagātnes notikumus ar katru gadu cenšas atstāt tālāk aiz muguras. “Šis datums mūsos raisa dažādas sajūtas, jo simbolizē kā izlietās senču asinis, tā arī pagājušā gadsimta kara šausmu beigas. Neskatoties uz nacisma sagrāvi, latviešu tautas ciešanas turpinājās līdz pat trešās atmodas beigām, kad pēc ilgstošas piedzīvotās vardarbības un nospiešanas 1991.gadā pielikām punktu okupantu teikšanai,” atzīmēja parlamenta priekšsēdētāja biedrs. 

”Diemžēl šobrīd esam liecinieki tam, kā savas vēstures svarīgākās lappuses izdzīvo Ukraina. Laikā, kad civilizētā pasaule domā par attīstību, līdztiesību un mieru, Krievija pret ukraiņu tautu veic noziegumus, kuriem pēc 1945.gada 8.maija vajadzēja palikt tikai vēstures stāstos un grāmatās. Latviešiem kara šausmas ir tuvākas, nekā to gribētu. Tāpēc tieši mēs kalpojam par vienu no svarīgākajiem atbalsta pleciem Ukrainai. Mēs esam spēcīga, patstāvīga, varoša un arī izpalīdzīga valsts, kas, redzot netaisnību, ar visu sparu stājas tai pretī,” klātesošajiem piemiņas pasākumā sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedrs. 

Pateicoties ikvienam, kas ieradās Lestenē godināt kara cīnītājus un upurus un kurš arī ikdienas steigā atrod laiku atbalstīt Ukrainas cīņu pret okupantiem, J.Grasbergs apliecināja, ka spēks ir spējā būt vienotiem. “Tas latviešiem piemitis cauri laikiem. Es ticu, ka tāpat kā latviešu tauta, arī ukraiņi reiz pulcēsies kopā, atzīmējot kara beigas, un mēs būsim tie, kas šajā uzvaras ceļā ne tikai no sirds jutuši līdzi, bet arī nerimstoši snieguši palīdzīgu roku,” pauda J.Grasbergs. 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308108350
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt