Saeimas komisija: administratīvā atbildība par sabiedriskās kārtības traucēšanu jāparedz arī juridiskām personām

(02.05.2023.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 2.maijā, lēma virzīt izskatīšanai Saeimā komisijas izstrādātos grozījumus, ar kuriem plānots juridiskām personām noteikt atbildību par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Grozījumi izstrādāti, lai reaģētu uz publiskajā telpā vairākkārt izskanējušo un aktualizēto jautājumu par sabiedriskās kārtības traucēšanu publiskās izklaides vietās ar ļoti skaļu mūziku, kā, piemēram, bāros, kafejnīcās un naktsklubos. Kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, Rīgas pašvaldības policija saņem lielu skaitu izsaukumu par trokšņošanu – pagājušajā gadā tas noticis 10 077 reizes.

Pašlaik spēkā esošais normatīvais regulējums paredz atbildību par trokšņošanu fiziskām personām, kas kvalificējas kā sīkais huligānisms, bet juridiskām personām (izklaides vietām) atbildība par trokšņošanu nav noteikta.

Ar likumprojektu iecerēts noteikt, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personas mieru, iestādes, komersanta, citas institūcijas darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību, juridiskām personām varēs piemērot naudas sodu no 14 līdz 400 naudas soda vienībām (no 70 līdz 2000 eiro).

Lai grozījumi Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā stātos spēkā, par tiem vēl trīs lasījumos jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde