Plāno noteikt ierobežojumu laist tirgū aromatizētus karsējamās tabakas izstrādājumus

(02.05.2023.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 2.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus, ar kuriem iecerēts pārņemt Eiropas Komisijas direktīvu un noteikt ierobežojumu laist tirgū aromatizētus karsējamus tabakas izstrādājumus.

Kopš 2020.gada 20.maija Eiropas Savienībā ir aizliegts laist tirgū tabakas izstrādājumus – cigaretes un tinamo tabaku –, kuriem piemīt raksturīgs aromāts un kuru pārdošanas apjoms attiecīgā produktu kategorijā ir virs trīs procentiem vai vairāk. Ar likuma grozījumiem plānots noteikt raksturīgā aromāta aizliegumu arī karsējamiem tabakas izstrādājumiem.

Kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, raksturīgs aromāts ir izteikta smarža vai garša, kas nav tabakas smarža un garša, un ko rada piedeva vai piedevu kombinācija, piemēram, augļu, garšvielu, garšaugu, alkohola, konfekšu, mentola vai vaniļas, un kas ir sajūtama pirms tabakas izstrādājuma lietošanas vai tās laikā.

Virkne pētījumu norāda, ka tabakas un nikotīna izstrādājumi, kuriem ir pievienots aromatizētājs (garša), piesaista nesmēķētāju, īpaši jauniešu, interesi pamēģināt vai uzsākt smēķēšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Vienlaikus ar grozījumiem likumā plānots definēt karsējamās tabakas izstrādājumus, nosakot, ka tas ir jaunieviests tabakas izstrādājums, ko lieto, izmantojot karsēšanas procesu, lai izdalītu emisijas, kas satur nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, ko ieelpo patērētājs, un kas atkarībā no tā īpašībām ir bezdūmu tabakas izstrādājums vai smēķēšanai paredzēts tabakas izstrādājums.

Plānots, ka minētās prasības attiecībā uz raksturīgā aromāta aizlieguma noteikšanu karsējamiem tabakas izstrādājumiem stāsies spēkā vienlaicīgi visās Eiropas Savienības dalībvalstīs un attieksies uz visiem ražotājiem, izplatītājiem un tirgotājiem.

Komisija lūgs Saeimu grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā noteikt steidzamību un tos skatīt divos lasījumos, informēja komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Plānots, ka likumprojektā iekļautās normas stāsies spēkā šī gada 23.oktobrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt