Saeima konceptuāli atbalsta uzņēmumu reprezentatīva auto vērtības sliekšņa paaugstināšanu

(20.04.2023.)

Saeima ceturtdien, 20.aprīlī, konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas paredz palielināt reprezentatīvas automašīnas vērtības slieksni. 

Patlaban reprezentatīvas automašīnas vērtības slieksnis noteikts 50 tūkstošu eiro apmērā, un ar grozījumiem to plānots palielināt līdz 75 tūkstošiem eiro.  

Plānots, ka jaunās vērtības slieksnis attieksies uz automašīnām, kas iegādātas pēc šī gada 1.jūlija. 

Tāpat Saeima konceptuāli atbalstīja saistītus grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā. Tie paredz nodokļa likmes uzņēmumu automašīnām noteikt, ņemot vērā motora maksimālo jaudu kilovatos, nevis atkarībā no transportlīdzekļa motora tilpuma. 

Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes pēc motora maksimālās jaudas plānots noteikt tiem transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi ir reģistrēti pēc 2009.gada, bet pārējiem – nemainīgu likmi 60 eiro mēnesī. 

Pārskatīt plānots arī likmi elektroautomobiļiem, un tā plānota 15 eiro apmērā mēnesī līdzšinējo 10 eiro vietā. Savukārt ārēji lādējamām hibrīda automašīnām likmi plānots noteikt 25 eiro apmērā.     

Likumprojekti Saeimā jāskata vēl otrajā – galīgajā – lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā