Cilvēktiesību komisija: likumprojekta izskatīšana par sabiedrisko mediju apvienošanu ir jāatliek

(29.03.2023.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 29.martā, lēma atlikt iepriekš par steidzamiem atzīto grozījumu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā izskatīšanu. Grozījumi paredz noteikt tiesisko pamatu apvienota sabiedriskā medija darbībai.

“Komisija atbalsta skaidru, saprotamu un caurskatāmu procesu apvienotā sabiedriskā medija izveidei. Ņemot vērā šī brīža apstākļus, neredzam iespēju turpināt likumprojekta izskatīšanu steidzamā kārtā,” pēc komisijas sēdes sacīja tās priekšsēdētāja Ieva Brante, uzsverot nepieciešamību pilnveidot komunikāciju iesaistīto pušu starpā un sadzirdēt apvienojamo mediju darbiniekus.

Sēdē deputāti uzklausīja pārstāvjus no Latvijas Radio, kuri šīs nedēļas sākumā parakstīja atklāto vēstuli, pieprasot apturēt sabiedrisko mediju apvienošanu. Pārstāvji atzīmēja, ka iestājas pret procesa sasteigšanu, kā arī norādīja uz vairākiem neskaidriem jautājumiem, tostarp paredzēto finansējumu.

Tāpat komisija sēdē uzklausīja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pārstāvjus, kas atzīmēja, ka darbu uzsākusi darba grupa vienota Latvijas sabiedriskā medija finansēšanas modeļa maiņas izstrādei. Plānots, ka komisija ar tās rezultātiem iepazīsies maijā.

Iecerētie grozījumi paredzēja, ka apvienotais sabiedriskais medijs uzsāks darbu 2024.gada janvārī. Plānots, ka Latvijas Televīzija un Latvijas Radio tiks apvienoti, izveidojot jaunu kapitālsabiedrību “Latvijas Sabiedriskais medijs” ar jaunu organizācijas struktūru un jaunu valdi.

Komisija lēma aicināt parlamentu izslēgt grozījumus no rīt plānotās Saeimas sēdes darbakārtības līdz turpmākam komisijas lēmumam. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā