Linda Matisone: jāvienkāršo nodokļu administrēšana mazajam biznesam

(28.03.2023.)

“Nodokļu administrēšanai mazajam biznesam ir jābūt vienkāršai, nodokļu likmēm - samērīgām un konkurētspējīgām,” otrdien, 28.martā, pēc sēdes sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone. Sēdē deputāti sprieda par kolektīvā iesnieguma par vienkāršotu mazās uzņēmējdarbības nodokļu režīmu virzību.

“Mazo uzņēmumu nodokļu administrēšana šobrīd ir pārāk sarežģīta. Tas daudzus potenciālos uzņēmējus attur uzsākt uzņēmējdarbību,“ norādīja L.Matisone. Komisijas priekšsēdētāja piebilda, ka arī jaunais Saimnieciskās darbības ieņēmumu konts prasa uzlabojumus. Iespēju atvērt kontu ir izmantojuši vien nepilni divi procenti no saimnieciskās darbības veicējiem.

Iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai izskatīšanai tika nodots 10168 Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums par vienkāršotu mazās uzņēmējdarbības nodokļu režīmu.

Iniciatīvas autori rosina politiskā līmenī sākt diskusiju par nodokļu administrēšanas sistēmas reformu, vienlaikus norādot, ka kolektīvajā iesniegumā rosinātie priekšlikumi par nodokļu likmes aprēķina principu un atbrīvojumu no grāmatvedības daļēji jau ir ņemti vērā.

Deputāti akcentēja, ka mazajiem uzņēmējiem ir būtiska loma gan reģionu, gan visas valsts biznesa ekosistēmā.  Deputāti bija vienisprātis, ka esošā nodokļu sistēma jāpilnveido.

“Šis jautājums arī turpmāk būs Tautsaimniecības komisijas darba kārtībā, lai rastu vislabākos risinājumus tautsaimniecības interesēm,” sēdes noslēgumā pauda L.Matisone.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā