Saeimas komisija aicina nekavējoties veidot zaļās enerģijas attīstības plānu

(15.03.2023.)

Ilgtspējīgas attīstības komisija trešdien, 15.martā, lēma aicināt Klimata un enerģētikas ministriju līdz 1.septembrim sagatavot skaidru plānu zaļās enerģijas ražošanai un ekosistēmas izveidei Latvijā. 

“Latvijai ir nepieciešams zaļās enerģijas ražošanas plāns. Tajā ir jānosaka visu pušu atbildība, lai veicinātu, nevis kavētu, ka gan valsts uzņēmumi, gan uzņēmēji un iedzīvotāji varētu saražot pēc iespējas lielāku enerģijas apjomu. Katram saražotajam elektrības kilovatam ir jābūt gaidītam un tam jādod pienesums mūsu valstij. Kritiski svarīgs ir banku sektora, atbildīgo ministriju un “Altum” atbalsts ilgtspējīgu zaļās enerģijas projektu finansēšanai Latvijā,” komisijas sēdē norādīja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.  

Komisijas priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka vadošā loma finansēšanas pieejamības veicināšanā jāuzņemas valstij, jo efektīva uzņēmumu kreditēšanas politika var palīdzēt uzņēmumiem attīstīties un augt, veicinot valsts ekonomikas izaugsmi. 

Šodienas sēdē deputāti pārrunāja "Re Power EU" programmā pieejamo līdzekļu efektīvu izmantošanu Latvijas ekonomikas ilgtspējai, iekšzemes kopprodukta pieaugumam un dabai draudzīgas enerģētikas attīstībai, kā arī uzklausīja Finanšu ministrijas un Klimata un enerģētikas ministrijas ziņojumus par Latvijas plānu zaļās enerģijas ražošanas jomas attīstībai. 

Deputāti pauda viedokli, ka zaļās enerģijas ražošanas plānam jābūt balstītam konkrētos pētījumos par šīs enerģijas nepieciešamību, savukārt lēmumiem par šīs jomas attīstību – datos balstītiem un pamatotiem. 

Deputāti no Klimata un enerģētikas ministrijas gaida ziņojumu par rezultātiem pēc rezervācijas jaudu precizēšanas, 1.aprīlī stājoties spēkā maksājumam par katru rezervēto megavatu. Tāpat komisija gaida ziņojumu par Finanšu ministrijas piedāvājumu līdzekļu 123,79 miljonu eiro apmērā sadalē. Nepieciešams arī izvērtēt iespējamās papildu investīcijas Latvijas energosistēmā, ko paredz Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma plāns un “RePower” projekti, Latvijas enerģētiskās neatkarības, ekonomikas konkurētspējas, ilgtspējas un iedzīvotāju enerģijas izmaksu samazināšanai, pauž U.Mitrevics.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde