Izsludināta pieteikšanās Baltijas Asamblejas ikgadējai balvai literatūrā, mākslā un zinātnē

(01.03.2023.)

Baltijas Asambleja aicina līdz 1.jūnijam pieteikt darbus ikgadējai Baltijas Asamblejas balvai literatūrā, mākslā un zinātnē.

Baltijas Asamblejas balva nodibināta, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sniegumus minētajās nozarēs. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās piešķir reizi gadā gadskārtējā Baltijas Asamblejas sesijā.

Balvu literatūrā piešķir latviski, igauniski vai lietuviski uzrakstīta romāna, lugas, dzejoļu, stāstu un apcerējumu krājuma vai tamlīdzīga sacerējuma autoram. Darba pirmpublicējumam jābūt izdotam pēdējo piecu gadu laikā.

Balvu mākslā piešķir autoram vai izpildītājam par pēdējo trīs gadu laikā radītu mākslas darbu vai darbu ciklu tēlotājmākslā, lietišķajā mākslā, mūzikā, arhitektūrā, teātra mākslā vai kinomākslā. To var piešķirt arī režisoram, solistam, aktierim, baleta māksliniekam vai izpildītājmākslinieku grupai par izcilu māksliniecisku sniegumu pēdējo trīs gadu laikā.

Savukārt balvu zinātnē piešķir izcila zinātniska darba vai pētījumu sērijas autoram humanitārajās, sociālajās vai dabas zinātnēs, ja darbam ir starptautiska nozīme, tas rada nopietnu stimulu Baltijas reģionā un ir publicēts pēdējo piecu gadu laikā.

Balvai iesniegtos literatūras, mākslas un zinātnes darbus vērtē attiecīgās jomas eksperti, kuri kopā veido Baltijas Asamblejas balvas žūrijas komiteju. Tās sastāvā ir deviņi cilvēki – trīs no katras Baltijas valsts.

Darbi līdz ar Baltijas Asamblejas balvu žūrijai adresētu pieteikumu, pretendenta biogrāfiju, divām recenzijām un citiem papildu materiāliem, ja tādi ir, līdz 1.jūnijam jānosūta pa pastu vai elektroniski Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas sekretārei Ingrīdai Sticenko. Pasta adrese - Saeima, M.Trokšņu iela 2, Rīga, LV-1811; e-pasts - Ingrida.Sticenko@saeima.lv.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pērn balvu literatūrā prozaistei un dzejniecei Kai Āreleidai (Kai Aareleid) no Igaunijas par romānu “Vaikne ookean” (“Klusais okeāns”). Ar balvu mākslā godināja Šarūns Sauka (Šarūnas Sauka) no Lietuvas par unikālo gleznu ikonogrāfiju un glezniecības principiem, kas ir cieši saistīti ar sirreālismu un maģisko reālismu. Savukārt balvu zinātnē piešķīra Gustavam Strengam, Andrim Levānam, Renātei Bergai un Laurai Kreigerei-Liepiņai. Latvijas zinātniekus apbalvoja par kolektīvo monogrāfiju “Rīgas jezuītu kolēģijas grāmatu krājuma (1583-1621) katalogs. Krājuma vēsture un rekonstrukcija”.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt