Z.Kalniņa-Lukaševica vēstniecei: esam ieinteresēti ciešākā Zimbabves un Eiropas Savienības dialogā

(31.01.2023.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 31.janvārī, tiekoties ar Zimbabves Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Prisilu Misihairabvi-Mušongu (Priscila Misihairabwi-Mushonga), atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta Zimbabves un Eiropas Savienības dialoga stiprināšanā.

Ilgtspējīga attīstība, digitalizācija un cīņa ar klimata pārmaiņu nestajiem izaicinājumiem Latvijai un Zimbabvei ir kopīgas interešu tēmas, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja biedre, rosinot valstis ciešāk sadarboties to pārstāvēšanā starptautiskās organizācijās. Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja Zimbabvi atbalstīt ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas, kuru mērķis ir atjaunot mieru Ukrainā un stiprināt uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību. “Krievija ir jāsauc pie atbildības par Ukrainā pieļautajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem, kā arī par nepieredzētas globālas pārtikas krīzes izraisīšanu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Pārspriežot Krievijas aktivitāšu destabilizējošo ietekmi uz Āfrikas reģionu, Z.Kalniņa-Lukaševica apliecināja Latvijas solidaritāti valstīm, kuras pārtikas krīze skārusi visvairāk. Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja, ka Latvija aktīvi atbalsta Ukrainas graudu iniciatīvas ANO, Eiropas Savienības un divpusējos līmeņos.

Pārrunājot Latvijas un Zimbabves ekonomiskās attiecības, Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja sadarbības potenciālu, īpaši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā, farmācijā, pētniecībā un inovācijās, kā arī pārtikas un lauksaimniecības nozarē. Tāpat priekšsēdētāja biedre akcentēja pieaugošo Latvijas uzņēmēju interesi par ciešāku sadarbību ar Āfrikas valstīm.

Vēstniece darbam Latvijā akreditēta šodien, 31.janvārī. Latvija diplomātiskās attiecības ar Zimbabves Republiku nodibināja pirms astoņiem gadiem – 2015.gada 23.janvārī.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305664918
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā