Andris Sprūds: prioritārās jomas Eiropas Savienībā - drošība, ilgtspēja un sabiedrības iesaiste

(26.01.2023.)

Drošība, ilgtspēja un sabiedrības iesaiste - trīs prioritārās jomas ārpolitikā Eiropas Savienības jautājumos, ceturtdien, 26.janvārī, ikgadējās ārpolitikas debatēs parlamentā uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds.

“Karš ir satricinājis Eiropas drošības pamatus, uz kuriem ilgstoši tika būvēti Eiropas politikas principi, pieeja, uztvere par mieru un drošību,” pauda A.Sprūds. “Mūsu pienākums ir uzturēt pārliecību, ka karš Ukrainā ir eksistenciāls apdraudējums visai Eiropai,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs, norādot, ka šobrīd Eiropas Savienībai jāuzņemas vēsturiska atbildība par to, ka tiek izcīnīts taisnīgs miers.  Tagad mums jāpalīdz to izcīnīt Ukrainai, sniedzot nepieciešamo atbalstu.

“Eiroatlantiskās integrācijas perspektīva Ukrainai, kā arī Moldovai un Gruzijai kļūst par politiskā atbalsta izpausmi un acīmredzami vienīgo ceļu suverenitātes un drošības stiprināšanā,” A.Sprūds akcentēja efektīvas Eiropas Savienības kaimiņpolitikas nozīmīgumu.

“Eiropas Savienības militāro spēju un savietojamības stiprināšana, militārās mobilitātes veicināšana, kopīga militārās industrijas un attiecīgu tehnoloģiju attīstība stiprinās gan Eiropas drošību, gan tās pienesumu transatlantiskajās attiecībās,” teica A.Sprūds, uzsverot - NATO un Eiropas Savienībai kā organizācijām ir potenciāls stiprināt vienai otru.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs izcēla arī sadarbību ar reģionālajiem partneriem - Baltijas valstīm, Ziemeļvalstīm un Poliju kā stratēģisku nepieciešamību.

“Papildu nozīmi iegūst attīstība Eiropas Savienības ietvaros - kopīga ekonomiskā transformācija, vienotā tirgus stiprināšana, nevienlīdzības mazināšana starp dalībvalstīm, ciešāka sadarbība starp līdzīgi domājošiem un piegāžu ķēzu dažādošana,” uzsvēra A.Sprūds. Tāpat A.Sprūds norādīja uz vietējo, īpaši atjaunojamo, energoresursu attīstību kā svarīgu stratēģisko virzienu un Baltijas energosistēmas sinhronizāciju ar Eiropu kā visa reģiona drošības nepieciešamību.

“Līderiem ir jāuzņemas arī atbildība par tiesiskumu un demokrātisko vērtību ievērošanu,” akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs.

“Sabiedrības atbalsts ir tā drošā klints, uz kuras balstās Eiropas Savienība un arī tās dalībvalstu drošība un ilgtspēja,” sacīja A.Sprūds, paužot pateicību ministrijām, sadarbības partneriem, parlamentāriešiem un diplomātiem par sadarbību Eiropas Savienības jautājumu un Latvijas interešu izvērtēšanā un aizstāvēšanā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde