Zanda Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: starptautiskā tribunāla izveide novērsīs nesodāmības ilūziju Krievijā

(26.01.2023.)

“Mūsu atbildei uz Krievijas agresiju Ukrainā jānovērš jebkāda ļauna ilūzija par nesodāmību. Pretējā gadījumā tā var radīt jaunus karus un vardarbīgas krīzes,” ceturtdien, 26.janvārī, Strasbūrā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Jau pašlaik sperti nozīmīgi soļi, lai dokumentētu Krievijas veiktos starptautiskos noziegumus un cilvēktiesību pārkāpumus. Savāktie pierādījumi apliecina, ka Krievijas karavīru veiktie noziegumi Ukrainā ietver spīdzināšanu, masveida nogalināšanu, civiliedzīvotāju nolaupīšanu, filtrācijas nometnes, deportāciju, nelegālu bērnu izvešanu uz Krieviju un nodošanu adopcijai, kā arī izvarošanu un seksuālo vardarbību, atzīmēja Z.Kalniņa-Lukaševica EPPA debatēs par Krievijas agresijas Ukrainā tiesiskajiem un cilvēktiesību aspektiem.

Lai nodrošinātu, ka Krievija tiek saukta pie atbildības par tās agresijas noziegumiem pret Ukrainu, nepieciešama tūlītēja un vienota valstu rīcība, uzsvēra Latvijas delegācijas vadītāja.

“Ir ārkārtīgi svarīgi, lai tiktu aptverts viss atbildības spektrs. Tāpēc steidzami ir jāizveido īpašs starptautisks tribunāls agresijas noziegumu lietās, lai papildinātu esošos mehānismus un nodrošinātu Krievijas saukšanu pie visaptverošas atbildības par pastrādātajiem starptautisko noteikumu pārkāpumiem un īstenoto agresiju pret Ukrainu,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Eiropas Padomei kopā ar citiem jāatbalsta Ukraina tik ilgi, cik nepieciešams – līdz Ukrainas uzvarai un taisnīguma atjaunošanai, uzsvēra Latvijas delegācijas vadītāja un aicināja atbalstīt sagatavoto rezolūciju.

EPPA pēc izvērstām debatēm, kurās tika paust visplašākais atbalsts Ukrainai, vienbalsīgi apstiprināja rezolūciju “Krievijas agresijas pret Ukrainu tiesiskie un cilvēktiesību aspekti”. Tajā 46 Eiropas valstu parlamentāriešus pārstāvošā institūcija uzsver Krievijas īstenoto agresijas noziegumu smagumu un pieprasa izveidot starptautisku tribunālu. Tāpat arī rezolūcijā tiek pausts, ka Krievijas Federācijai ir jāsedz agresijas radītie zaudējumi, tādēļ asambleja aicina izveidot starptautisku kompensācijas mehānismu, kas iekļautu arī īpašu kompensāciju fondu.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 2023.gada ziemas sesija, kurā pirmo reizi piedalās 14.Saeimas EPPA delegācija, notiek no 23. līdz 27.janvārim Strasbūrā, Francijā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde