Saeimas sēdē ceturtdien – ikgadējās ārpolitikas debates

(25.01.2023.)

Ceturtdien, 26.janvārī, Saeimā notiks ikgadējās ārpolitikas debates, un tajās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs deputātiem ziņos par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos. Saeimas sēde sāksies pulksten 9.00. 

Pirms sēdes pulksten 8.55 Saeimas priekšsēdētājs aicinājis Valsts prezidentu Egilu Levitu, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču uz fotografēšanos pie Zigfrīda Annas Meierovica portreta Saeimas nama Kamīnzālē. Svinīgā fotografēšanās pie Z.A.Meierovica portreta tradicionāli notiek pirms ikgadējām Saeimas ārpolitikas debatēm, godinot Latvijas pirmā ārlietu ministra ieguldījumu mūsu valsts izveidē un attīstībā. 

Sekot ārpolitikas debatēm klātienē ik gadu aicināti Latvijā akreditēto diplomātisko misiju un starptautisko organizāciju vadītāji, bet tiešraidē parlamenta mājaslapā www.saeima.lv, kā arī parlamenta Facebook kontā tās varēs vērot ikviens interesents. 

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi. 

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos. 

Pēc ārpolitikas debatēm Saeima pirmajā lasījumā skatīs likuma grozījumus, kas paredz atcelt pienākumu visiem elektroenerģijas galalietotājiem segt obligātā iepirkuma komponentes – OIK – izmaksas. 

Otrajā lasījumā darba kārtībā ir grozījumi Kredītu reģistra likumā, kas paredz precizēt nosacījumus par Valsts ieņēmumu dienesta tiesībām saņemt informāciju no Kredītu reģistra par fizisko personu saistībām. 

Tāpat otrajā lasījumā plānots skatīt likuma grozījumus, kas paredzēti, lai varētu uzlabot nelegāli iegūtas skaidras naudas apriti uz robežas, kā arī grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kas paredz apturēt būves ekspluatāciju, ja trīs reizes nebūs nodrošināta ugunsdrošības pārbaude. 

Rītdien plānots arī lemt par kolektīvā iesnieguma “Novērst maldināšanu ar aromatizētajām e-cigaretēm” turpmāko virzību un lēmuma projektu par pedagogu vakanču jautājuma risināšanu izglītības jomā. 

Saeima arī lems par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, tostarp grozījumiem likumā par papildu atbalsta pasākumiem arī tām mājsaimniecībām, kas siltumapgādei izmanto sašķidrināto naftas gāzi (propānu-butānu) vai dīzeļdegvielu. 

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgusi rītdien pirmajā lasījumā izskatīt Ostu likuma grozījumus, kas paredz līdz šī gada beigām pagarināt termiņu Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidācijai. 

Saeimas 26.janvāra sēdes darba kārtībā ir 17 jautājumi. Savukārt pulksten 17.00 plānota atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā