Juridiskā komisija atbalsta Kristīnes Saulītes kandidatūru CVK priekšsēdētājas amatam

(25.01.2023.)
Galerija

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 25.janvārī, lēma izskatīšanai parlamentā virzīt lēmuma projektus par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja un komisijas locekļu ievēlēšanu.

CVK priekšsēdētājas amatam ir izvirzīta bijusī Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadītāja Kristīne Saulīte. Juridiskā komisija pārrunāja K.Saulītes līdzšinējo darba pieredzi, kā arī redzējumu par CVK turpmāko attīstību un dialoga stiprināšanu ar sabiedrību. Deputāti lēma atbalstīt K.Saulītes kandidatūru CVK priekšsēdētājas amatam.

Tāpat Juridiskā komisija sēdē uzklausīja un lēma CVK locekļu amatam atbalstīt frakciju izvirzītos kandidātus - Aldi Austeru, Ringoldu Balodi, Dzintru Kusiņu, Ritvaru Eglāju, Katarinu Ogorodņiku, Sanitu Stelpi-Segliņu un Baibu Veisu.

"Būtiski, lai Centrālajā vēlēšanu komisijā būtu cilvēki, kas pārstāv dažādus uzskatus un kurus virzījušas dažādas partijas. Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jābūt institūcijai, par kuru nerodas šaubas, ka tā strādātu viena vai otra politiskā spēka labā," pauda Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins. Komisijas priekšsēdētājs atzīmēja, ka kandidāti ir izrādījuši gatavību risināt ar vēlēšanu procesu saistītos izaicinājumus, turklāt daļai no viņiem jau ir pieredze CVK darbā.

Likums "Par Centrālo vēlēšanu komisiju" nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju.

Saskaņā ar likumu CVK sastāvā ir deviņi locekļi. Priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli – Augstākā tiesa savā plēnumā no tiesnešu vidus.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305513053
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt