Andris Sprūds: ES var pārliecinoši darboties, ja to atbalsta cilvēku sirdis un prāti

(18.01.2023.)

“Eiropas Savienība var pārliecinoši darboties, ja to atbalsta cilvēku sirdis un prāti. Konference par Eiropas nākotni ir instruments, ar kura palīdzību cilvēki tiek aicināti līdzdarboties notiekošajā. Tās rezultāti uzskatāmi parāda, ka Eiropas sabiedrība vēlas piedalīties procesos un vēlas, lai Eiropa kļūtu efektīvāka,” trešdien, 18.janvārī, pēc komisijas sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds.

“Tas, ka 95 procenti no Eiropas nākotnes konferences ietvaros paustajiem Eiropas pilsoņu ierosinājumiem var tik ieviesti jau esošo Eiropas Savienības līgumu ietvaros, ir labs pamats, lai veicinātu sabiedrības iesaisti,” akcentēja A.Sprūds. Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra - pilsoņu līdzdalība un caurskatāmība ir ļoti svarīgi aspekti, lai Eiropas Savienība (ES) nebūtu no sabiedrības atsvešināts projekts.

Komisija sēdē grozīja un apstiprināja Ārlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju par darba turpināšanu pie Eiropas nākotnes konferences rezultātiem. Deputāti pozīcijā rosināja skatīt iespējās, kā Eiropas Padomes darbu padarīt pārredzamāku.

Eiropas Padome ir apkopojusi 23 Eiropas nākotnes konferences ierosinājumus, kurus tā varētu ieviest autonomi, bez citu ES institūciju iesaistes, informēja ministrijas pārstāvji. Ierosinājumi skar dalībvalstu politiku koordināciju ES līmenī, ES iestāžu komunikāciju ar pilsoņiem, kā arī ar ES ārpolitiku saistītus aspektus un pārredzamības īstenošanu ES Padomē.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji deputātiem uzsvēra nepieciešamību nodrošināt atgriezenisko saiti par pilsoniskās sabiedrības ideju turpmāku virzību Eiropas Padomē un Eiropas Padomes darba caurskatāmību, tostarp lēmumu pieņemšanas procesos.

Deputāti sprieda, ka, balstoties uz Eiropas Padomes apkopojumu un pilsoniskās sabiedrības pausto, Saeimas Eiropas lietu komisijai būtu jāizvirza prioritātes, par kurām turpināt plašāku diskusiju.

Konference par Eiropas nākotni norisinājās no 2021.gada 9.maija līdz 2022.gada 9.maijam. Tās mērķis bija palielināt iedzīvotāju lomu ES nākotnes politikas un mērķu veidošanā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā