Linda Matisone: OIK netiks iekļauts elektroenerģijas rēķinos

(17.01.2023.)
Galerija

“Tā ir laba ziņa gan visām mājsaimniecībām, gan komersantiem, ka šāda pozīcija vairs netiks iekļauta elektroenerģijas rēķinos. Tas būs tiešs ieguvums ikvienam elektroenerģijas pakalpojuma saņēmējam,” otrdien, 17.janvārī, sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone. Sēdē komisija konceptuāli atbalstīja grozījumus, kas paredz atcelt pienākumu visiem Latvijas elektroenerģijas galalietotājiem segt obligātās iepirkuma komponentes (OIK) izmaksas.

“Tas nenozīmē, ka obligātā iepirkuma komponente kā tāda tiek atcelta vispār. To plānots turpmāk segt no valsts budžeta līdzekļiem,” skaidroja komisijas priekšsēdētāja, uzsverot - jebkurā gadījumā tas vairs nebūs papildu slogs elektroenerģijas galapatērētājiem.

Pagājušā gada novembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja OIK un jaudas komponenti nulle eiro apmērā. Likumprojekts paredz, ka elektroenerģijas galalietotāji turpmāk vairs neveiks OIK maksājumus. OIK ietvaros saražotās elektroenerģijas iepirkuma un jaudas komponentes radītos izdevumus segs publiskais tirgotājs no saviem ieņēmumiem. Gadījumā, ja publiskā tirgotāja ar OIK sistēmu saistītās izmaksas visā darbības periodā pārsniegs tā ieņēmumus, tās segs no valsts budžeta, norādīts likumprojekta anotācijā.

Sākotnēji OIK tika ieviesta, lai veicinātu atjaunīgās enerģijas ražošanu, paredzot tiesības OIK sistēmas dalībniekiem saņemt valsts atbalstu Eiropas Komisijas apstiprinātās atbalsta shēmas ietvaros. Daudzi ražotāji ir izstājušies no atbalsta sistēmas pēdējā gada laikā un šobrīd OIK atbalsta sistēmā darbojas vien 16 energoražotāji, informēja Enerģētikas un klimata ministrijas pārstāvji. Deputāti uzsvēra OIK sistēmas lielo administratīvo slogu tās dalībniekiem un nepieciešamību detalizēti izvērtēt esošo situāciju.

Komisijas priekšsēdētāja informēja, ka nākamo otrdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisija aicinās sēdē piedalīties enerģētikas un klimata ministru Raimondu Čudaru, lai diskutētu par OIK sistēmu.

Komisija virzīs likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimas 26.janvāra sēdē un lūgs parlamentu tam noteikt steidzamību, informēja L.Matisone.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305306917
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā