Saeimas delegācija apmeklē Krievijas okupācijā cietušo Čerņihivas apgabalu

(14.01.2023.)

Saeimas delegācija, turpinot vizīti Ukrainā, sestdien, 14. janvārī, apmeklēja Čerņihivas apgabalu Ukrainas ziemeļos, kurš Krievijas iebrukuma sākumā bija daļēji okupēts un tā infrastruktūrai nodarīti būtiski postījumi.

“Kad jautāju ļaudīm Jahidnes ciemā, kā mēs varam palīdzēt, viņi lūdza, lai sūtām vairāk ieroču. Domāju, tas izsaka visu. Viņi vēlas, lai Ukrainas bruņotie spēki var ātrāk atbrīvot savu zemi un šeit nekad vairs neatgrieztos krievu okupanti, kuri mēnesi turēja šī ciemata iedzīvotājus skolas pagrabā necilvēcīgos apstākļos,” pauž Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. 

Latvija ir uzņēmusies palīdzēt apgabala rekonstrukcijā, un darbi jau uzsākti. Čerņihivas pilsētā par Latvijas līdzekļiem ielikti jauni logi kara sākumā apšaudēs cietušajam šūšanas uzņēmumam, kurš atsācis darbu, nodrošinot darbu vairāki nekā 70 cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt Jahidnes ciemā piegādāti būvmateriāli dzīvojamo māju atjaunošanai, ko nodrošināja Latvijas uzņēmēji kustības “Uzņēmēji mieram” ietvaros.

“Lai palīdzētu, nav jāgaida kara beigas. Palīdzība ir nepieciešama šeit un tagad. Bijām liecinieki tam, kā šeit Latvijas sagādātos materiālus izmanto brīvprātīgie, lai ciemata iedzīvotājiem atkal būtu mājas. Mūsu palīdzība ir nepieciešama un tiek ļoti augstu novērtēta, jo vajadzību ir ļoti daudz. Mēs būsim kopā ar Ukrainu līdz uzvarai un atbalstīsim tik, cik būs nepieciešams,” atzīst Saeimas priekšsēdētājs.   

Saeimas deputāti šodien tikās ar Čerņihivas apgabala gubernatoru Vjačeslavu Čausu (Viacheslav Chaus), kurš pateicās par sniegto atbalstu, tostarp Saeimas deputātu un darbinieku Ziemassvētku labdarības akcijā saziedotajām mantām Čerņihivas apgabala Priluku rajona Udaicu izglītības un rehabilitācijas centra iemītniekiem. Centrā dzīvo un mācās vairāk nekā 70 skolas vecuma bērnu, un teju puse no viņiem ir ar īpašām vajadzībām.

Saeimas priekšsēdētājs nodeva Čerņihivas apgabala izglītības iestādēm datorus, kurus sarūpējuši Latvijas uzņēmēji.

Ņemot vērā sestdien Ukrainā izsludinātās gaisa trauksmes, tikšanās ar gubernatoru tika noturēta bumbu patvertnē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305184367
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt