I.Mūrniece Latvijas vēstniekiem: patlaban īpaši nepieciešama demokrātiskās pasaules vienotība

(11.01.2022.)
Galerija

Mēs esam dzīvojuši aiz Dzelzs priekškara, atrauti no pārējās Eiropas, un īpaši asi izjūtam nepieciešamību pēc demokrātiskās pasaules vienotības situācijā, ko rada pašreizējais Krievijas režīms. Demokrātiskais dzīvesveids ar savām priekšrocībām ir nodemonstrējis pārākumu, un tā nosargāšana ir visas Rietumu pasaules interesēs. Tā otrdien, 11.janvārī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, attālināti piedaloties Latvijas diplomātisko misiju vadītāju ikgadējā sanāksmē.

Satraucoša ir Krievijas rīcība pie Ukrainas robežas, koncentrējot savus militāros spēkus un izvirzot ultimatīvās prasības NATO, pauda Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka arvien biežāk un skarbāk sajūtamas Aukstā kara vēsmas. Ģeopolitiskās situācijas un pastāvošo draudu dēļ drošības jautājumi izvirzās priekšplānā, un mēs turpināsim stiprināt mūsu drošību un nostiprināt mūsu robežas, kas ir ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības un NATO ārējās robežas, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot, ka NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Ādažos ir uzskatāms piemērs NATO solidaritātes izpausmei.

Tāpat I.Mūrniece akcentēja arī Latvijas diplomātu ieguldītās pūles ES institūcijās un ES dalībvalstu galvaspilsētās, skaidrojot situāciju uz austrumu robežas ar Baltkrieviju un aicinot dalībvalstis ieguldīt līdzekļus robežas stiprināšanā.

Saeimas priekšsēdētāja pievērsa uzmanību vēstures sarežģītajiem jautājumiem, kuri nepazūd no dienas kārtības. Ar pagātnes faktu interpretēšanu politiskos nolūkos aktīvi nodarbojas mūsu kaimiņvalsts Krievija, sacīja I.Mūrniece, aicinot veicināt profesionālo vēsturnieku darbu, piemēram, veidojot īpašu centru sarežģīto vēstures jautājumu pētniecībai. Pagātnes pretrunu kurināšanai jāliek pretī faktu apkopošana un izvērtēšana.

Runājot par Saeimas darbu ārpolitikas jomā, parlamentāro diplomātiju, varam teikt, ka esam veicinājuši Latvijas demokrātijas starptautisku atpazīstamību, saskaņojuši pozīcijas ar citu valstu politiķiem daudzos jautājumos, tas ir darīts gan mūsu reģionā, gan tālās zemēs, gan divpusējā, gan daudzpusējā formātā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece izteica atzinību par ieguldījumu valsts tēla ārvalstīs stiprināšanā un Latvijas interešu aizstāvībā gan aktīvajā dienestā esošajiem, gan to beigušajiem diplomātiem, kā arī pauda, ka liela atzinība pienākas diplomātu ģimenēm, īpaši dzīvesbiedriem, kuri arvien ir gatavi pārcelties uz dzīvi citā valstī. Lai darbs brīvas, neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas labā sniedz patiesu gandarījumu, diplomātiem vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Latvijas diplomātisko misiju vadītāju ikgadējā sanāksmē pārrunātas ārpolitikas un drošības politikas aktualitātes, ar ES politiku saistīti jautājumi, kā arī Latvijas kandidatūra ANO Drošības padomes vēlēšanām un Trīs jūru iniciatīvas samits, kas šogad notiks Rīgā.

Sanāksmē parlamentu pārstāvēja arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns un Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.

Latvijas vēstnieku ikgadējā sanāksme notiek no 10. līdz 13.janvārim.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem