Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta aizliegumu audzēt kažokzvērus tikai kažokādu ieguvei

(11.01.2022.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 11.janvārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt audzēt kažokzvērus tikai kažokādu ieguvei.

Dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu dēļ ir neētisks, cietsirdīgs un izzūdošs uzņēmējdarbības veids, norādīts deputātu iesniegtā likumprojekta anotācijā. Tajā ietverta arī atsauce uz aptauju, kurā secināts, ka dzīvnieku audzēšanu un nonāvēšanu kažokādu ieguvei neatbalsta 63 procenti Latvijas iedzīvotāju.

Tautsaimniecības komisijas konceptuāli atbalstītie grozījumi paredz no 2026.gada 1.janvāra aizliegt audzēt un turēt lauksaimniecības dzīvniekus, ja audzēšanas vai turēšanas vienīgais vai galvenais nolūks ir kažokādu ieguve.

“Svarīgi ņemt vērā visus tiesiskos aspektus un ievērot tiesiskās paļāvības principu, lai nerastos pretenzijas pret valsti,” akcentēja komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. “Tādēļ komisija neatbalstīja Zemkopības ministrijas ierosinājumu veidot alternatīvu likumprojektu, kas noteiktu saīsinātu pārejas periodu nozares slēgšanai. Tajā saskatāmi tiesiskās paļāvības riski,” piebilda K.Feldmans.

Lai grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta