Vjačeslavs Dombrovskis: valsts enerģētikas stratēģijas veidošanā būtiski izvērtēt kaimiņvalstu ieceres

(15.12.2021.)

“Veidojot valsts enerģētikas stratēģiju un vērtējot tās perspektīvas, Latviju nevar skatīt atrauti no pārējā Baltijas reģiona,” trešdien, 15.decembrī, uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, komisijas vārdā aicinot Ekonomikas ministriju veikt regulāru kaimiņvalstu plānu izpēti, tostarp saistībā ar elektroenerģijas cenu svārstību mazināšanu.

Sēdē ministrijas pārstāvji iepazīstināja deputātus ar ilgtspējīgas elektroenerģijas ražošanas perspektīvām, tostarp akcentējot no 2025.gada prognozēto vēja enerģijas ieguves pieaugumu. Ministrijas pārstāvji atzīmēja, ka 53 procentus no visas Latvijā saražotās elektroenerģijas veido atjaunojamā enerģija, un tas ir viens no labākajiem rādītājiem Eiropā.

Sēdes dalībnieki pārsprieda izaicinājumus, kas saitīti ar “zaļās” enerģijas nestabilitāti, kā arī diskutēja par elektroapgādes ģenerācijas jaudu attīstību visā reģionā. Dalībnieki pārrunāja kompleksa risinājuma iespēju, lai situācijā, kad vēja radītā elektroenerģija valstī nebūtu pietiekama, to varētu ērti sagādāt no Lietuvas, Igaunijas vai Skandināvijas valstīm.

Deputāti atzinīgi vērtēja uzņemto kursu uz vēja enerģijas ieguves pieaugumu un uzsvēra, ka tas varētu būt nozīmīgs solis tuvāk tam, lai nākotnē pasargātu mājsaimniecības un industriālos patērētājus no lielām elektroenerģijas cenu svārstībām.

Deputāti pārrunāja arī jautājumus saistībā ar gāzes cenām, Eiropas zaļā kursa ietekmi uz tām, kā arī atomenerģijas stratēģiju reģionā tuvākajos gados.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde