Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētāja: būtiska ir depozīta sistēmas attīstība ilgtermiņā

(14.12.2021.)

“Pozitīvi vērtējama plānotā pakāpeniskā depozīta sistēmā iekļauto dzērienu iepakojumu klāsta paplašināšana,” otrdien, 14.decembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētāja Dace Rukšāne-Ščipčinska, uzsverot, ka būtiska ir ne vien depozīta sistēmas ieviešana, bet arī tās attīstība ilgtermiņā.

“Līdz depozīta sistēmas ieviešanai nākamā gada februārī ir paredzēti izglītojoši semināri tirgotājiem un informatīvā kampaņa plašai sabiedrībai, kas ir ļoti būtiski, lai veicinātu izpratni par depozīta sistēmu un palielinātu to lietotāju skaitu,” sacīja D.Rukšāne-Ščipčinska pēc sēdes, kurā apakškomisijas deputāti uzklausīja Valsts vides dienesta un depozīta sistēmas Latvijā ieviesēja pārstāvjus.

Kā norādīja Valsts vides dienests, obligāta prasība slēgt līgumu ar depozīta iepakojuma operatoru par dalību sistēmā ir depozīta iepakotājam, kura radītā depozīta iepakojuma apmērs kalendārā gada laikā ir 150 kilogrami un vairāk. Līgums jāslēdz arī depozīta iepakojuma pārdevējam, kura tirdzniecības zāles platība ir 300 un vairāk kvadrātmetri valstspilsētās vai 60 un vairāk kvadrātmetri citās administratīvās teritorijās. 

Sistēmas ieviesēja pārstāvis deputātus informēja, ka līdz šim noslēgti 1250 līgumi par iepakojuma pieņemšanas vietām. Līdz nākamā gada augustam plānots nodrošināt 1500 depozīta iepakojuma pieņemšanas vietas.

“Mūsdienu depozīta sistēma ir bijusi ilgi gaidīta, un šī Saeima ir daudz strādājusi pie tās ieviešanas. Mēs rūpīgi vērtēsim sistēmas ieviešanu un operēšanu, lai nepieciešamības gadījumā veiktu papildu grozījumus normatīvajos aktos,” sacīja D.Rukšāne–Ščipčinska, atzinīgi vērtējot īstenotos pasākumus sistēmas ieviešanā.

Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada 1.februārī, savukārt līdz 2022.gada 1.augustam no tirdzniecības būs jāizņem iepakojums, kas ražots pirms depozīta sistēmas ieviešanas.

Kā sēdē akcentēja Valsts vides dienests, visiem tirgotājiem no nākamā gada 1.februāra preces cenu zīmē dzērieniem depozīta iepakojumā atsevišķi būs jānorāda depozīta maksa – 0,1 eiro. Tāpat tirdzniecības vietās būs jāizvieto informācija par tuvākās depozīta iepakojuma pieņemšanas vietas adresi un darba laiku.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima